Μόνιμη Έκθεση Επιγραφικού Μουσείου

Μαρμάρινη επιγραφή για την απελευθέρωση δούλων
Επιγραφή για την απελευθέρωση δούλων

Χαρακτηριστικό δείγμα απελευθερωτικής επιγραφής των κλασικών χρόνων. Η στήλη σώζεται ολόκληρη και το κείμενό της είναι γραμμένο σε 12 στίχους, όχι ομοιόμορφα, άλλοτε πυκνά και άλλοτε πιο αραιά στο πλάτος του λίθου. Σύμφωνα με την επιγραφή, ο Νίκων, κύριος της δούλης Νικαφορίδας, ελευθερώνει και προσφέρει στο ιερό του Ποσειδώνα στο Ταίναρο την ίδια, τα δύο παιδιά της και όλα της τα υπάρχοντα. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν συνήθης η απελευθέρωση των δούλων χάρη στη συμπάθεια ή στην ευγνωμοσύνη που έτρεφαν προς αυτούς οι κύριοί τους. Για την απελευθέρωση των δούλων έπρεπε να συνταχθεί μία επίσημη απελευθερωτική πράξη. Συνήθως η απελευθέρωση γινόταν με τη μορφή εικονικής ανάθεσης των δούλων σε κάποιο ιερό, κατάλοιπο της παλαιάς ιεροδουλείας (δηλαδή της κτήσης δούλων από το ιερό). Ο απελεύθερος ετίθετο έτσι υπό την προστασία του θεού, ώστε να μην τον θίξει κανείς.

Επιγραφή:   ΑΝΕΘΕΚΕΤΟΙ ΠΟΗΟΙΔΑΝΙΝΙΚΟΝΝΙΚΑΦΟΡΙΔΑΚΑΙ ΛΥΗΙΠΠΟΝΚΑΙ ΝΙΚΑΡΧΙΔΑΝΚΑΙ ΤΑΥΤΑΣ ΠΑΝΤΑ.ΕΦΟΡΟΣ ΕΥΔΑΜΙΔΑΣ.ΕΠΑΚΟΕ ΜΕΝΕΧΑΡΙΔΑΣ,ΑΝΔΡΟΜΕΔΗΣ
Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, ύστερος 5ος π.Χ. - πρώιμος 4ος π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ταίναρο, Ιερό Ποσειδώνα
Διαστάσεις: μήκος: 0,21 μ., πλάτος: 0,07 μ., ύψος: 0,385 μ.
Υλικό: Μάρμαρο
Αριθμός Ευρετηρίου: ΕΜ 11527

Kircchoff A., Studien zur Geschichte des griechischen Alphabets, 1887, 154

Η ελληνική γραφή: κατάλογος έκθεσης, Αθήνα, 2003

Η ελληνική γραφή: κατάλογος έκθεσης, Αθήνα, 2003, αρ. 22

Ματθαίου Α. Π. (επιμ.), Καττάδε έδοξε τοις Λακεδαιμονίοις. Επιγραφές δημοσίου χαρακτήρα από τη Σπάρτη του 5ου αι. π.Χ., Αθήνα, 2006, 22-23