Μόνιμη Έκθεση Επιγραφικού Μουσείου

Το ψήφισμα για την παραχώρηση προξενίας στον Αρισταγόρα
Ψήφισμα για την παραχώρηση προξενίας στον Αρισταγόρα

Λίθινη στήλη με τυπικό προξενικό ψήφισμα των ελληνιστικών χρόνων. Επιστέφεται με αέτωμα, που διακοσμείται με ανάγλυφους ρόδακες και ανθέμια. Το ψήφισμα εκδόθηκε από τους κατοίκους της λακωνικής πόλης Κοτύρτας, προς τιμήν του Σπαρτιάτη Αρισταγόρα. Βρέθηκε κοντά στο χωριό Φοινίκι, όπου τοποθετείται το ιερό του Απόλλωνα Υπερτελεάτα. Με το ψήφισμα χορηγείται στον Αρισταγόρα και στους απογόνους του το αξίωμα του προξένου των Κοτυρτατών στη Σπάρτη, ο τιμητικός ρόλος του ευεργέτη και η δυνατότητα της ιδιοκτησίας και βοσκής στα εδάφη της Κοτύρτας. Του εξασφαλίζεται, επίσης, η ασυλία σε καιρό πολέμου ή ειρήνης, δηλαδή να μη μπορεί κανείς να υποδουλώσει τον ίδιο ή να κατάσχει τα υπάρχοντά του. Τέλος, του απονέμονται τιμές εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Η επιγραφή αποτελείται από 20 στίχους, που είναι χαραγμένοι με μεγαλύτερη επιμέλεια στο ανώτερο μέρος και πιο πρόχειρα στο κατώτερο.

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, 2ος αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Φοινίκι