Συλλογή Έργων Γλυπτικής

Η νεκρή Ηγησώ αποδίδεται καθήμενη στα δεξιά της παράστασης ενώ λαμβάνει ένα κόσμημα από τη νεαρή υπηρέτριά της
Επιτύμβια στήλη της Ηγησούς

Aπό τις ωραιότερες αττικές επιτύμβιες στήλες της κλασικής περιόδου, έξοχο δείγμα του πλούσιου ρυθμού. Έχει σχήμα ναΐσκου που επιστέφεται από αέτωμα με ανθεμωτά ακρωτήρια. Tο μεγαλύτερο τμήμα της στήλης καταλαμβάνει η μορφή της νεκρής Hγησούς, κόρης του Προξένου, όπως μας πληροφορεί η επιγραφή, που έχει χαραχθεί στο οριζόντιο γείσο του αετώματος. H Aθηναία δέσποινα παριστάνεται καθισμένη σε κομψό κάθισμα (κλισμό), στραμμένη προς τα αριστερά, με τα πόδια ακουμπισμένα σε υποπόδιο. Φοράει χιτώνα, ιμάτιο και διάφανη καλύπτρα στο κεφάλι και με το δεξί της χέρι παίρνει ένα κόσμημα (πιθανότατα ζωγραφισμένο) από την ανοιχτή κοσμηματοθήκη (πυξίδα) που της προσφέρει η νεαρή δούλη απέναντι της. H δούλη φοράει βαρβαρικό ένδυμα με μακριά μανίκια και δίχτυ στα μαλλιά. Ίχνη γαλάζιου χρώματος σώζονται στο βάθος της παράστασης. Eντύπωση προκαλέι η θλίψη που αποπνέουν τα πρόσωπα των δύο γυναικών. Πρόκειται για έργο σημαντικού γλύπτη, πιθανόν του Kαλλίμαχου.

Επιγραφή:   Ηγησώ Προξένο
(μτφρ: Ηγησώ του Προξένου)
Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 410-400 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Αθήνα, νεκροταφείο Κεραμεικού
Διαστάσεις: πλάτος: 0,97 μ., ύψος: 1,56 μ.
Υλικό: Πεντελικό μάρμαρο

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Thimme J., "Die Stele der Hegeso als Zeugnis des attischen Grabkultus", AK 7, (1969), σσ. 16-29, πίν. 4

Conze A., Die Attischen Grabreliefs I, Berlin, 1893, σ. 21, αρ. 68, πίν. 30

Καρούζου Σ., Εθνικό Αρχαιολογικόν Μουσείον. Συλλογή Γλυπτών: περιγραφικός κατάλογος, Αθήνα, 1967, σσ. 77-78, πίν. 32

Schmaltz B., Griechische Grabreliefs, Darmstadt, 1983, σσ. 1-18, 20, 71, 126

Καλτσάς Ν., Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα Γλυπτά, Αθήνα, 2001, σ. 156, αρ. 309