Συλλογή Έργων Γλυπτικής

Ο κοσμητής Σωσίστρατος αποδίδεται σε ώριμη ηλικία, ενώ η επιγραφή στο κάτω μέρος της στήλης μας πληροφορεί ότι ανεγέρθη προς τιμήν του από τους μαθητές του.
Ερμαϊκή στήλη του κοσμητού Σωσιστράτου

Eρμαϊκή στήλη, που σχετίζεται με ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της αρχαίας Aθήνας, το Διογένειο Γυμνάσιο. Bρέθηκε στο σημείο όπου τοποθετείται το Γυμνάσιο και σώζεται ακέραιη, με τη βάση της. Aπεικονίζεται ο κοσμητής Σωσίστρατος από τον Mαραθώνα, ως ώριμος γενειοφόρος, με κοντά σγουρά μαλλιά. Στην πρόσθια όψη της στήλης υπάρχει επιγραφή σε δύο μέρη, επάνω και κάτω από το φαλλό, η οποία μας πληροφορεί ότι τη στήλη ίδρυσαν οι έφηβοι προς τιμήν του κοσμητού τους. Tο αξίωμα του κοσμητού, ο οποίος ήταν υπέυθυνος για τη σωματική και πνευματική εκπαίδευση των νέων στα γυμνάσια, ήταν μία από τις υψηλότερες διακρίσεις στην αρχαία ελληνική κοινωνία. H στήλη χρονολογείται με ακρίβεια, βάσει του ονόματος του επώνυμου άρχοντα, που αναφέρεται στην επιγραφή.

Επιγραφή: …οι έφηβοι ίδρυσαν (τη στήλη) για τον κοσμητή τους.

Επιγραφή:   Οι επί Π(οπλίου) Αιλίου Φιλέου Με|λιτέως άρχοντος έφηβοι | τον εαυτών κοσμητήν | Σωσίστρατον Μαραθώ|νιον, ευνοίας ένεκεν| της εις αυτούς ανέστησαν
Τ (phallus) | Παιδοτριβούντος | δια βίου Αβασκάντου | του Ευμόλπου Κηφει|σιέως
(Μτφρ.: Όταν ήταν άρχοντας ο Π(όπλιος) Αίλιος Φίλεος από τη Μελίτη οι έφηβοι ανέγηραν (τη στήλη) για τον κοσμητή τους Σωσίστρατο από το Μαραθώνα εξαιτίας της εύνοιας προς αυτούς.
Όταν ήταν παιδοτρίβης διά βίου ο Αβάσκαντος, γιος του Ευμόλπου, από την Κηφησιά)
Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή περίοδος, 141/2 μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Αθήνα, Άγιος Δημήτριος Κατηφόρης
Διαστάσεις: πλάτος: 0,325 μ., ύψος: 1,94 μ., Ύψος Βάσης: 0,34 μ.
Υλικό: Πεντελικό μάρμαρο

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Graindor P., "Les cosmetes du Musee d' Athenes", BCH 39, (1915), σσ. 320-323, αρ. 9, πίν. 18, εικ. 7

Ρουσόπουλος Α., "Β. Άλλα αλλόθεν", ΑΕ, Αθήνα, 1862, σ. 183, αρ. 186

Lattanzi E., I ritratti dei cosmeti nel Museo Nazionale di Atene, Ρώμη, 1968, σ. 41, αρ. 8, πίν. 8α-β

Ντατσούλη-Σταυρίδη Α., Ρωμαϊκά πορτραίτα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, Αθήνα, 1985, σσ. 95-96, πίν. 141-2

Το πνεύμα και το σώμα. Οι αθλητικοί αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα: κατάλογος έκθεσης, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (15/5/1989-15/1/1990), Αθήνα, 1989, σσ. 193-194, αρ. 86