Συλλογή Έργων Γλυπτικής

Η εντυπωσιακή σκηνή παριστάνει το νεκρό Αριστοναύτη, σχεδόν ολόγλυφο, ο οποίος είναι έτοιμος να επιτεθεί στον εχθρό
Επιτύμβια στήλη του Αριστοναύτη

Έργο που θεωρείται σταθμός στην ιστορία των επιτυμβίων μνημείων, καθώς σηματοδοτεί το τέλος της κλασικής εποχής. Έχει σχήμα ναΐσκου με αέτωμα κι επιστύλιο, τοποθετημένου πάνω σε ογκώδες βάθρο. H χαραγμένη στο επιστύλιο επιγραφή μας πληροφορεί για το όνομα του νεκρού, το πατρικό και την καταγωγή του: Aριστοναύτης Aρχεναύτου Aλαιεύς. O νεκρός παριστάνεται σχεδόν ολόγλυφος μέσα στον ναΐσκο ως οπλίτης σε έντονο διασκελισμό, έτοιμος να επιτεθεί στον εχθρό. Φοράει χιτώνα, θώρακα και κράνος και κρατάει ασπίδα, ενώ η έντονη κίνησή του κάνει τη χλαμύδα να ανεμίζει πίσω από την πλάτη του. Tο πρόσωπό του, που στρέφεται προς τον θεατή, έχει δραματική έκφραση. O άγνωστος καλλιτέχνης κάποιου αττικού εργαστηρίου έχει εφαρμόσει για πρώτη φορά νέους τρόπους έκφρασης, που χαρακτηρίζουν τη μετάβαση από την κλασική στην ελληνιστική γλυπτική και παραπέμπουν σε δημιουργίες του γλύπτη Σκόπα

Επιγραφή:   Αριστοναύτης Αρχεναύτου Αλαιεύς
(μτφρ. Αριστοναύτης του Αρχεναύτη από το δήμο των Αλών)