Συλλογή Έργων Γλυπτικής

Πρόσθια, ολόσωμη όψη της κόρης Φρασίκλειας
Κόρη Φρασίκλεια

Το άγαλμα αυτό είναι από τα ωραιότερα δείγματα του τύπου της κόρης της αρχαϊκής γλυπτικής. Ξεχωρίζει για την καλή κατάσταση διατήρησης και το ζωγραφικό διάκοσμο του, που σώζεται σε αρκετά σημεία. Πρόκειται για επιτύμβιο μνημείο, στο βάθρο του οποίου έχει χαραχθεί επίγραμμα με το όνομα της νεκρής Φρασίκλειας και το όνομα του γλύπτη που το φιλοτέχνησε, Αριστίωνα του Πάριου. Η γυναικεία μορφή έχει ραδινό εφηβικό σώμα και λεπτά χαρακτηριστικά. Απεικονίζεται σε μετωπική στάση και ντυμένη με μακρύ χιτώνα, που φέρει εγχάρακτα και ζωγραφισμένα κοσμήματα. Με το δεξί χέρι ανασηκώνει το χιτώνα στο πλάι και με το αριστερό κρατάει ένα μπουμπούκι λωτού μπροστά στο στήθος. Τα μαλλιά της είναι περίτεχνα χτενισμένα, φέρουν στεφάνι διακοσμημένο με άνθη, ενώ η κεφαλή και τα χέρια στολίζονται με πλούσια κοσμήματα. Το άγαλμα βρέθηκε σε λάκκο μαζί με ένα κούρο, τοποθετημένα εκεί ήδη από την αρχαιότητα.

Επιγραφή:   Σήμα Φρασίκλειας,| κόρη κεκλήσομαι,| αιεί αντί γάμου | παρά Θεών τούτο | λαχουσ' όνομα
Αριστίων Πάρι[ος μ' επ]ό[ε]σε
(Μτφρ.: Μνήμα της Φρασίκλειας, θα καλούμαι κόρη για πάντα, αφού αντί για γάμο οι θεοί αυτό το όνομα μου όρισαν.
Με έφτιαξε ο Αριστίων ο Πάριος)
Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος, 540 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Αττική, Νεκροταφείο Μυρρινούντος (σημερινή Μερέντα), Μεσόγεια Αττικής
Διαστάσεις: μήκος: 0,58 μ. (βάσης), πλάτος: 0,57 μ. (βάσης), ύψος: 2,115 μ., Ύψος Βάσης: 0,26 μ.
Υλικό: Παριανό μάρμαρο

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Μαστροκώστας Ε., "Δύο αρχαϊκά αγάλματα εκ Μυρρινούντος", ΑΑΑ 5, (1972), σσ. 298-324, εικ. 4, 6, 7, 8, 13-15

Martini W., Die archaische Plastik der Griechen, Darmstadt, 1990, σσ. 49, 73, 77-78, 154-155

Kaltsas N., "Die Kore und der Kouros aus Myrrhinous", AntPl 27, Κολωνία, 2001, σσ. 7-38, πίν. 1-20

Karakasi Ν., Archaische Koren, Munchen, 2001, σσ. 29, 56, 85, 97, 103, 115-116, 118, 121-126, 128-129, 132, 134, πίν. 114-115