Έκθεση Θήρας

Τα δύο αγόρια πυγμαχούν πιθανώς κατά τη διάρκεια κάποιας τελετής μύησης
Τοιχογραφία των "Πυγμάχων"

Η τοιχογραφία κοσμούσε το νότιο τοίχο δωματίου, στον πρώτο όροφο της οικίας Β του Ακρωτηρίου, από την οποία προέρχονται και άλλες τοιχογραφίες. Εικονίζονται δύο αγόρια με ξυρισμένα κεφάλια, εκτός από δύο μεγάλους πλοκάμους που κρέμονται στο πίσω μέρος και δύο μικρότερους ψηλά, πάνω από το μέτωπο. Και τα δύο φορούν περίζωμα στη μέση και γάντι πυγμαχίας στο δεξί τους χέρι. Τα υπερβολικά μεγάλα μάτια στα πρόσωπά τους είναι συνηθισμένα στις σύγχρονες αιγαιακές τοιχογραφίες, ενώ τα λυγισμένα πόδια, ιδιαίτερα του αγοριού που εικονίζεται στα δεξιά, προσδίδουν κίνηση και ζωντάνια στη σύνθεση. Το αγόρι στην αριστερή πλευρά φοράει κοσμήματα -περιδέραιο, περιβραχιόνιο και περισφύριο-, ενώ το άλλο δεν φαίνεται να φοράει τίποτα. Η διαφοροποίηση αυτή, προφανώς ηθελημένη, έχει ερμηνευθεί ως ένδειξη κοινωνικής θέσης. Η παράσταση είναι πιθανό να απεικονίζει κάποια τελετή μύησης, στην οποία μετείχαν τα δύο αγόρια.

Χρονολόγηση: Εποχή του Χαλκού, 16ος αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ακρωτήρι, Κτήριο Β, Δωμάτιο Β1, Νότιος τοίχος