Κυκλαδική Συλλογή

Πρόσθια, ολόσωμη όψη αγάλματος
Κυκλαδικό άγαλμα

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ακέραιο έργο γλυπτικής του κυκλαδικού πολιτισμού, που σώζεται μέχρι σήμερα. Ανήκει στο χαρακτηριστικό τύπο πρωτοκυκλαδικών ειδωλίων, που απεικονίζουν γυναικείες μορφές με διπλωμένα τα χέρια κάτω από το στήθος, αλλά είναι μοναδικό λόγω του μεγέθους του. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου, εκτός από τη μύτη που αποδίδεται πλαστικά, ήταν πιθανώς ζωγραφισμένα. Πλαστικά αποδίδονται και οι μαστοί, ενώ το ηβικό τρίγωνο δηλώνεται με χάραξη. Τα χέρια, που διακρίνονται από το σώμα με βαθειές εγχαράξεις, εικονίζονται υπερβολικά αδύνατα. Το σώμα είναι ψηλό και ραδινό, και τα πόδια κάμπτονται στα γόνατα, προσδίδοντας κίνηση στη μορφή. Από τους διάφορους τύπους ειδωλίων, το άγαλμα ανήκει σε παραλλαγή του τύπου Σπεδού, που εμφανίζεται στην Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδο, δηλαδή την εποχή της μεγάλης ακμής του κυκλαδικού πολιτισμού.

Χρονολόγηση: Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, Από 2700 π.Χ. έως 2300 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Αμοργός, τάφος
Υλικό: Μάρμαρο

Παπαθανασόπουλος Γ., Νεολιθικά-Κυκλαδικά, Αθήνα, 1981, αρ. 111, σ. 193

Renfrew C., Το κυκλαδικό πνεύμα. Αριστουργήματα της συλλογής Νικολάου Π. Γουλανδρή, Αθήνα, 1991, σ. 156, εικ. 104

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα, 1999, σ. 11