Νεολιθική Συλλογή

Πρόσθια όψη ειδωλίου
Ειδώλιο του "στοχαστή"

Μοναδικό μνημειακό ειδώλιο της νεολιθικής εποχής, που παριστάνει ανδρική ιθυφαλλική μορφή σε θρόνο. Το μέγεθός του ξεπερνάει τα όρια της συνηθισμένης ειδωλοπλαστικής της περιόδου, αν και ο τύπος αυτός ανδρικού ειδωλίου είναι αρκετά διαδεδομένος. Ο άνδρας εικονίζεται καθισμένος σε θρόνο, που είναι συμφυής με το σώμα του. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του αποδίδονται με πλαστικότητα, ενώ τα γένεια, το θωρακικό τόξο και η ηβική χώρα αποδίδονται με εγχαράξεις. Τη συμβατική του ονομασία οφείλει στη στάση του: το αριστερό χέρι, λυγισμένο αφύσικα προς τα κάτω, ακουμπάει στο γόνατο, ενώ το δεξί, ανασηκωμένο, αγγίζει το κεφάλι. Το ειδώλιο βρέθηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες και χρονολογείται στην Τελική Νεολιθική περίοδο (4500-3300 π.Χ.). Ανήκει σε μια ομάδα γλυπτών που συνεχίζουν την ειδωλοπλαστική παράδοση της Μέσης Νεολιθικής, στην οποία τα ανδρικά ειδώλια κάθε είδους διακρίνονται κυρίως από τον προεξέχοντα φαλλό και πιθανότατα σχετίζονται με τη λατρεία της γονιμότητας.

Χρονολόγηση: Νεολιθική Εποχή, Από 4500 π.Χ. έως 3300 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Λάρισα
Διαστάσεις: πλάτος: 0,95 μ. (ώμων), ύψος: 0,475 μ.

Wace A.J.B., Thompson M.S., Prehistoric Thessaly, Cambridge, 1912, p. 56, fig. 30

Παπαθανασόπουλος Γ., Νεολιθικός πολιτισμός στην Ελλάδα: κατάλογος έκθεσης, Αθήνα, 1996, σ. 96, εικ. 41-45

Δημακοπούλου Κ. (επιμ.), Κοσμήματα της ελληνικής προϊστορίας. Ο νεολιθικός θησαυρός: κατάλογος έκθεσης, Αθήνα, 1998, σ. 50, αρ. 1

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα, 1999, σελ. 10

Πλάγια όψη ειδωλίου