Νεολιθική Συλλογή

Χειροποίητο νεολιθικό αγγείο με γραπτή γραμμική διακόσμηση
Σφαιρικό αγγείο

Το αγγείο είναι μοναδικό σε σχήμα και διακόσμηση και αποτελεί το τελειότερο δείγμα του ρυθμού της πολύχρωμης κεραμικής, που κυριαρχεί στη Νεότερη Νεολιθική περίοδο. Είναι χειροποίητο, με σφαιρικό σώμα, κοντό λαιμό, στενό στόμιο και επίπεδη βάση και έχει δύο κατακόρυφες λαβές στο κέντρο του σώματός του. Η σύνθετη γραμμική διακόσμηση καλύπτει όλο το σώμα του και γίνεται με καστανόμαυρη και ερυθρή βαφή σε στιλβωμένη επιφάνεια. Τα μοτίβα είναι όμοια και στις δύο όψεις: καμπύλες γραμμές, που τέμνονται μεταξύ τους και δημιουργούν τρεις μεγάλες τριγωνικές επιφάνειες. Η κεντρική επιφάνεια καλύπτεται από σκουρόχρωμο ημικύκλιο και σπείρα, ενώ οι δύο πλαϊνές από μηνοειδή κοσμήματα με έντονο ερυθρό χρώμα. Το αγγείο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της κεραμικής, που προέρχεται από τον οικισμό του Διμηνίου και ξεχωρίζει για την πολύ καλή της ποιότητα, τόσο στην κατασκευή όσο και στη διακόσμηση.

Χρονολόγηση: Νεολιθική Εποχή, Από 5300 π.Χ. έως 4800 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Διμήνι, επίχωση του θαλάμου του μεγάρου Α
Διαστάσεις: ύψος: 0,25 μ., διάμετρος: 0,12 μ. (χείλους)

Τσούντας Χρ., Αι προϊστορικαί ακροπόλεις Διμηνίου και Σέσκλου, Αθήνα, 1908, σσ. 226-228, πίν. 11

Παπαθανασόπουλος Γ., Νεολιθικός πολιτισμός στην Ελλάδα: κατάλογος έκθεσης, Αθήνα, 1996, σ. 310, αρ. 228

Δημακοπούλου Κ. (επιμ.), Κοσμήματα της ελληνικής προϊστορίας. Ο νεολιθικός θησαυρός: κατάλογος έκθεσης, Αθήνα, 1998, σ. 50, αρ. 2