Το λυκόφως του Βυζαντίου 1204-1453

Χρυσοκέντητος επιτάφιος Θεσσαλονίκης
Επιτάφιος της Θεσσαλονίκης

Από τα λαμπρότερα έργα της χρυσοκεντητικής τέχνης της εποχής των Παλαιολόγων είναι ο περίφημος «επιτάφιος της Θεσσαλονίκης». Το χρυσοκέντητο μεταξωτό λειτουργικό ύφασμα σώζεται ακέραιο και σε καλή κατάσταση. Η περίμετρός του ορίζεται από ταινία, που γεμίζει με σταυρούς εγγεγραμμένους σε κύκλους και πλαισιώνει την κύρια διακόσμηση, που αποτελείται από τρεις πίνακες. Στον κεντρικό πίνακα παριστάνεται ο Επιτάφιος Θρήνος με το Χριστό ξαπλωμένο επάνω σε σεντόνι, πλαισιωμένο από Ουράνιες Δυνάμεις (Αγγέλους, Τροχούς, Σεραφείμ και Χερουβείμ) και τα σύμβολα των Ευαγγελιστών. Στους πλάγιους πίνακες παριστάνονται αριστερά η Θεία Μετάληψη και δεξιά η Θεία Μετάδοση. Και στις δύο παραστάσεις απεικονίζεται ο Χριστός ανάμεσα σε αγγέλους να προσφέρει το αίμα και το σώμα του σε ομάδα έξι αποστόλων. Η μνημειακότητα του έργου και η ακρίβεια εκτέλεσης των παραστάσεων το συνδέουν με τα σύγχρονα έργα της μεγάλης ζωγραφικής.

Χρονολόγηση: Υστεροβυζαντινή περίοδος, 1300 μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Θεσσαλονίκη
Διαστάσεις: μήκος: 2,00 μ., πλάτος: 0,70 μ.
Υλικό: Άργυρος, Χρυσός, Μετάξι
Αριθμός Ευρετηρίου: ΒΥφ 57

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Bouras L., "The Epitaphios of Thessaloniki Byzantine Museum of Athens No 685" in L'art de Thessalonique et de pays balkaniques et les courants spirituals au XIVe siecle, Recueil des rapports du IVe colloque Serbo-Grec Belgrade 1985, 1987, 211-231