Το λυκόφως του Βυζαντίου 1204-1453

Οι άγιοι Αθανάσιος Αλεξανδρείας και Αντώνιος Βεροίας, γ΄ τέταρτο 14ου αι
Εικόνα με τους αγίους Αθανάσιο και Αντώνιο

Φορητή εικόνα ζωγραφισμένη σε ξύλο με προετοιμασία σε γύψο. Έχει ανάγλυφο, λοξότμητο πλαίσιο και απεικονίζει τον άγιο Αθανάσιο Αλεξανδρινό και τον άγιο Αντώνιο, τοπικό άγιο της Βέροιας. Οι μορφές των δύο αγίων καταλαμβάνουν ολόκληρη την εσωτερική της επιφάνεια σε χρυσό βάθος. Και οι δύο απεικονίζονται ολόσωμοι, σε μετωπική στάση. Ο Αθανάσιος, αριστερά, φορεί αρχιερατικά ενδύματα, στηρίζει στη μέση του πλούσια σταχωμένο βιβλίο και ευλογεί. Ο Αντώνιος, δεξιά, φορεί μοναχικό ένδυμα με ανάλαβο και κουκούλιο και έχει τα χέρια ανοιχτά μπροστά στο στήθος σε δέηση. Οι μορφές διακρίνονται για τη στέρεη σωματική διάπλαση, τις κοντόχονδρες αναλογίες, το σφιχτό πλάσιμο της σάρκας με το διαχωρισμό των όγκων στα πρόσωπα, την ξηρότητα στην απόδοση των πτυχών και τα περισσότερο ψυχρά χρώματα στη διακόσμηση. Σε ό,τι αφορά τους εικονογραφικούς τύπους, αυτός του αγίου Αθανασίου είναι γνωστός και από σύγχρονες τοιχογραφίες στη Μακεδονία, ενώ οι απεικονίσεις του αγίου Αντωνίου Βεροίας είναι, γενικά, σπάνιες.

Επιγραφή:   Ο ΑΓΙΟΣ Α - ΘΑΝΑΣΙ(Ο)Σ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΙ(ΑΣ) και ο ΑΓΙ[ΟΣ] ΑΝ - ΤΟΝΙΟΣ / [ΒΕ]ΡΡΟΙ(ΑΣ)
Χρονολόγηση: Βυζαντινή Εποχή, γ΄ τέταρτο 14ου αι. μ.Χ.