Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Κύρια όψη νεολιθικού γυναικείου ειδωλίου
Ειδώλιο στεατοπυγικής γυναικείας μορφής

Από τα αρχαιότερα δείγματα της πλαστικής στην Κρήτη είναι το σχηματοποιημένο στεατοπυγικό ειδώλιο, που απεικονίζει γυναικεία μορφή καθισμένη σταυροπόδι. Είναι κατασκευασμένο από καστανόφαιο πηλό και η επιφάνειά του είναι στιλβωμένη. Από το σώμα ξεχωρίζουν το πλούσιο στήθος, τα χέρια, ανασηκωμένα στην κοιλιά, οι τονισμένοι γλουτοί και το ηβικό τρίγωνο. Ο λαιμός και το κεφάλι είναι ενιαία, χωρίς απόδοση των χαρακτηριστικών του προσώπου, ενώ οι ανατομικές λεπτομέρειες του σώματος δηλώνονται με εγχαράξεις, από τις οποίες οι βαθύτερες τονίζονται με λευκή βαφή. Η σπονδυλική στήλη αποδίδεται με κατακόρυφη βαθιά εγχάραξη και ανάλογα ίχνη εγχαράξεων διακρίνονται στις πλάγιες πλευρές του κορμού. Δύο εγχάρακτες γραμμές σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ διαπερνούν διαγώνια το σώμα στις δύο όψεις, ίσως αποδίδοντας το ένδυμα. Η μορφή παρουσιάζει ομοιότητες με άλλα νεολιθικά σχηματικά ειδώλια από τον ελλαδικό χώρο, τις Κυκλάδες και την Ανατολή, που πιθανότατα απεικονίζουν κάποια θεότητα σχετική με τη γονιμότητα.

Χρονολόγηση: Νεολιθική Εποχή, 5300 - 4500 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Κνωσός, Ανάκτορο