Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Άποψη της πρόχου ρυθμού Βασιλικής
Πρόχους ρυθμού Βασιλικής

Αντιπροσωπευτικό δείγμα της κεραμικής του προανακτορικού πολιτισμού αποτελεί η πήλινη ραμφόστομη πρόχους από τη Βασιλική Ιεράπετρας, έναν από τους σημαντικότερους οικισμούς στην Κρήτη της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Εδώ αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερος ρυθμός κεραμικής, που συνδυάζει τα τολμηρά σχήματα των υψίλαιμων αγγείων με την κηλιδωτή διακόσμηση της επιφάνειάς τους, αποτέλεσμα της ανομοιόμορφης όπτησης του πηλού. Η πρόχους είναι κατασκευασμένη από ανοιχτόχρωμο πηλό και διαθέτει μεγάλη προχοή, που μοιάζει με ράμφος πουλιού. Δύο πλαστικοί δίσκοι τοποθετημένοι εκατέρωθεν της λαβής, στη βάση της προχοής, δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για τα μάτια του, ενώ όλο το πλάσιμο του σώματος παραπέμπει στην αφαιρετική αλλά ζωντανή μορφή ενός πουλιού που κοιτάζει ψηλά. Οι κόκκινες «φλόγες» που κοσμούν την καστανή επιφάνεια του αγγείου είναι φτιαγμένες από κάποιο φύλλο που ο τεχνίτης σκόπιμα κόλλησε τη ώρα του ψησίματος προκειμένου η επιφάνεια να μην ψηθεί ομοιόμορφα.

Χρονολόγηση: Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, 2500-2200 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Βασιλική