Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Λίθινη πυξίδα με λαβή σε μορφή σκύλου
Πυξίδα με ζωόμορφη λαβή

Χαρακτηριστικό δείγμα προανακτορικής τέχνης αποτελεί η η λίθινη πυξίδα που βρέθηκε στο ανάκτορο της Ζάκρου. Το χαμηλό κυλινδρικό αγγείο καλύπτεται με πώμα, που είναι ολόκληρο διακοσμημένο με περίτεχνες εγχαράξεις, οι οποίες σχηματίζουν διαγραμμισμένα τρίγωνα. Το διακοσμητικό μοτίβο παραπέμπει στις Κυκλάδες και δηλώνει τις επαφές των δύο περιοχών κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Στο χείλος του πώματος διακρίνονται δύο ζεύγη μικρών οπών, που έχουν αντίστοιχα στη βάση του αγγείου και χρησίμευαν στη στερέωσή του. Η λαβή του πώματος έχει τη μορφή σκύλου νωχελικά καθισμένου, με τεντωμένα τα μπροστινά πόδια. Το σώμα του ζώου είναι επιπεδόγλυφο, αλλά το κεφάλι του αποδίδεται ολόγλυφο, δίνοντας στη μορφή του μεγαλύτερη ζωντάνια. Στο αγγείο αυτό είναι εμφανής η επικράτηση της φυσιοκρατίας και η σταδιακή μεταλλαγή της μινωικής τέχνης σε σχέση με τα προηγούμενα, σχηματοποιημένα θέματα. Ένα ακριβώς όμοιο πώμα πυξίδας που βρέθηκε στο Μόχλο, φαίνεται ότι κατασκευάσθηκε από τον ίδιο τεχνίτη.

Χρονολόγηση: Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, περίπου 2400 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ζάκρος, Ανάκτορο