Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Τελετουργική πρόχους από ορεία κρύσταλλο και χρυσό
Τελετουργικό αγγείο από ορεία κρύσταλλο

Mικρό, κομψό τελετουργικό σκεύος, μοναδικό στο είδος του, που δίκαια θεωρείται ως ένα από τα αριστουργήματα της μινωικής λιθοτεχνίας. Έχει τη μορφή οξυπύθμενης πρόχου με ευρύ χείλος και μία ψηλή λαβή. Το σώμα του κατασκευάσθηκε από ένα σπάνιο, μεγάλο πυρήνα ορείας κρυστάλλου, ενώ ο λαιμός από άλλο, μικρότερο κομμάτι. Τα δύο μέρη ενώθηκαν μεταξύ τους με ένα κρυστάλλινο τορνευτό δακτύλιο, που διακοσμήθηκε με εγκάρσιους επίχρυσους δακτυλίους από φαγεντιανή. Η λαβή του αγγείου σχηματίζεται από δεκατέσσερις κρυστάλλινες χάντρες, που συγκρατούνται με ορειχάλκινο σύρμα και ήταν επίσης καλυμμένες με φύλλο χρυσού. Το αγγείο βρέθηκε στο θησαυροφυλάκιο του ανακτόρου της Ζάκρου μαζί με άλλα μοναδικά στο είδος τους τελετουργικά σκεύη της νεοανακτορικής εποχής και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της εφευρετικότητας και καλαισθησίας των Μινωιτών τεχνιτών. Ήταν σπασμένο σε εκατοντάδες μικρά κομμάτια, τα οποία ανασύνθεσαν με θαυμαστό τρόπο οι συντηρητές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περίπου 1500 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ζάκρος, Ανάκτορο