Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Κύρια όψη λίθινου ρυτού με παράσταση ιερού κορυφής
Ρυτό με παράσταση ιερού κορυφής

Από τα σημαντικότερα μινωικά έργα τέχνης είναι το ρυτό με τη μοναδική παράσταση του ιερού κορυφής. Κατασκευάσθηκε από διαφορετικά κομμάτια, που συνδέθηκαν μεταξύ τους, και ήταν όλο καλυμμένο από φύλλο χρυσού. Έχει ραδινό σώμα και κοντό λαιμό, που ενώνονται με κυματοειδή δακτύλιο. Ολόκληρη η επιφάνειά του διακοσμείται από την παράσταση που έχει αποδοθεί σε χαμηλό ανάγλυφο. Τα σχηματοποιημένα βράχια δηλώνουν τη σκληρότητα του τοπίου, όπου ανθίζουν σποραδικά λουλούδια και θάμνοι, ενώ αίγαγροι τρέχουν σε «ιπτάμενο καλπασμό». Στο ανώτερο μέρος, που υποδηλώνει την κορυφή του βουνού, εικονίζεται το τριμερές ιερό, που περιβάλλεται από τείχος. Η κεντρική θύρα του κτηρίου είναι διακοσμημένη με σπείρες και στην κορυφή της κάθονται δύο αντωπά ζεύγη αιγάγρων. Τα πλαϊνά κλίτη διακοσμούνται με κοντάρια και λάβαρα, ενώ στη στέγη τους υπάρχουν κέρατα καθοσιώσεως, επάνω στα οποία κάθονται πουλιά. Στην αυλή του ιερού, μπροστά από μια κλίμακα, εμφανίζονται τρεις διαφορετικοί βωμοί.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1550-1500 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ζάκρος, ανάκτορο