Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Προσόψεις σπιτιών από φαγεντιανή
Μωσαϊκό της πόλεως

Μικρά πλακίδια, που ανήκουν σε μία εξαίρετη και σπάνια απεικόνιση μινωικής πόλης και προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τη νεοανακτορική αρχιτεκτονική. Είναι όλα λεπτά, κατασκευασμένα με μήτρες, με επίπεδη την πίσω επιφάνεια και χαμηλό ανάγλυφο στην κύρια όψη, επάνω στην οποία σχηματίσθηκαν λεπτομέρειες με πράσινο, κιτρινωπό, λευκό και κόκκινο χρώμα. Τα πλακίδια ήταν ενθέματα, που αποτελούσαν μεγαλύτερη σύνθεση σαράντα δύο συνολικά τεμαχίων και ίσως διακοσμούσαν τοίχο ή έπιπλο. Κάθε ένα απεικονίζει μία πρόσοψη σπιτιού, τετράγωνη, με δύο ή τρεις ορόφους και κάθετες προεξοχές στην κορυφή, που ίσως αποδίδουν καλύμματα εξωτερικής κλίμακας. Στα περισσότερα διακρίνονται τα ξύλινα πλαίσια των παραθύρων, οι θύρες, η ισοδομική τοιχοποιία, καθώς και κυκλικά διακοσμητικά θέματα. Μερικά φαίνεται ότι ανήκαν σε μία σύνθεση με ζώα, φυτά, κολυμβητές και άλλες ανθρώπινες μορφές. Αν και η εικόνα των πλακιδίων είναι καθαρά μινωική, η ιδέα της κατασκευής τέτοιων μωσαϊκών συνθέσεων δημιουργήθηκε στην Αίγυπτο, όπου έχουν βρεθεί και πολλά ανάλογα παραδείγματα.

Χρονολόγηση: Μέση Εποχή του Χαλκού, 2000 - 1700 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Κνωσός, ανάκτορο