Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικής Συλλογής Γαλαξειδίου

Κύρια όψη της πελίκης με παράσταση άνδρα και εφήβου
Ερυθρόμορφη πελίκη

Από τα σημαντικότερα εκθέματα της αρχαιολογικής συλλογής είναι η ερυθρόμορφη πελίκη. Η πελίκη σώζεται ακέραιη. Διαθέτει ωοειδές σώμα, χαμηλό λαιμό με παχύ χείλος που προεξέχει, λαβές κάθετες στο σώμα, και χαμηλή βάση - πόδι.

Οι παραστάσεις και στις δύο πλευρές του αγγείου προέρχονται από την καθημερική ζωή. Στη μια πλευρά παριστάνεται ένας γενειοφόρος άνδρας με ιμάτιο και βακτηρία (μπαστούνι) στο χέρι, πάνω στο οποίο στηρίζεται, και ένας εφήβος, επίσης περιτυλιγμένος με ιμάτιο. Στην άλλη όψη της πελίκης παρουσίαζεται μια γυναικεία μορφή και ένας εφήβος.

Το αγγείο αποδίδεται στο "ζωγράφο των Συρακουσών", ο οποίος ανήκει στους ζωγράφους της πρώιμης κλασικής εποχής και ήταν ένας από αυτούς που ειδικευόταν στη διακόσμηση μεγάλων αγγείων. Ανήκει στο κύκλο του Μάκρωνα. Οι μορφές του διαθέτουν αδέξια μέλη, μεγάλα εύρωστα σώματα και ρούχα με χονδροειδείς πτυχώσεις.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 480 - 470 π.Χ.
Χρήση: Μεταφορά