Εξωτερική όψη του μουσείου
Στο Μουσείο εκτίθεται ιστορικό και λαογραφικό υλικό της Ανατολικής Θράκης, της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Δυτικής Θράκης, περιόδου 1800-1950, εκτίθενται κυρίως αυθεντικές αγροτικές και αστικές παραδοσιακές θρακιώτικες φορεσιές, εκκλησιαστικά σκεύη, γεωργικά και επαγγελματικά εργαλεία, μουσικά όργανα και είδη οικοσκευής. Τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι οι παραδοσιακές θρακιώτικες φορεσιές και οι σημαντικότερες δραστηριότητες του Συλλόγου είναι οι περιοδικές εκθέσεις, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και η λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σκοπός του μουσείου είναι οι επισκέπτες, ντόπιοι και ξένοι, να γνωρίσουν την ιστορία της περιοχής, τον ξεριζωμό από τις αλησμόνητες πατρίδες, τον τρόπο ζωής των πρώτων προσφύγων κατοίκων της Νέας Ορεστιάδας, την παράδοση της περιοχής και τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για ν' αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της πρώτης εγκατάστασής τους.

Το κτίριο του μουσείου που λειτουργεί σήμερα είναι διώροφο, επιφάνειας 225 τ.μ., διαμορφώθηκε το 1992, με δαπάνες του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ελληνικής Μουσειολογικής Εταιρείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιωτών. Έγιναν όλες εκείνες οι εργασίες που το καθιστούν ένα κτίριο κατάλληλο για μουσείο όπως μόνωση στη στέγη, στην ορoφή, στο δάπεδο στους τοίχους, τοποθέτηση βάθρων και προθηκών και τοποθέτηση μονάδων θέρμανσης και ψύξης, για να υφίστανται τα εκθέματα όσο το δυνατόν λιγότερη φθορά από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η κτιριακή κατασκευή της νέας τριώροφης πτέρυγας του μουσείου, επιφάνειας 360 τ.μ., ολοκληρώθηκε το έτος 2000, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που προβλέπονται για ένα μουσείο. Αυτή η νέα πτέρυγα δεν λειτουργεί, γιατί δεν συντηρήθηκε το υλικό, που πρόκειται να εκτεθεί σ' αυτήν, δεν κατασκευάστηκαν βάθρα και προθήκες και ο κατάλληλος φωτισμός.

Τo Μουσείο δέχεται καθημερινά στις ώρες λειτουργίας του (10 π.μ. - 1 μ.μ.) πλήθος ντόπιων και ξένων επισκεπτών (όπως Βουλγάρους και Τούρκους και από διάφορες άλλες χώρες), μαθητές και των τριών βαθμίδων της Εκπαίδευσης και στρατιωτικούς από το πλήθος των στρατιωτικών μονάδων της περιοχής. Σε όλους αυτούς τους επισκέπτες γίνεται σχετική ξενάγηση. Το Μουσείο συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς αλλά και με πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους απ' όλη την Ελλάδα.
Π. Μαυρίδης