Κάστρο Χίου. Το "Παλάτι Ιουστινιάνι" και η είσοδος της "Σκοτεινής Φυλακής"
Σκοτεινή Φυλακή στο Κάστρο Χίου
Σε επαφή με τη δυτική πλευρά του "Παλατιού Ιουστινιάνι" και σε επικοινωνία με τις οχυρώσεις γύρω από την Porta Maggiore βρίσκεται το ισόγειο του πύργου που είναι γνωστό ως "Σκοτεινή Φυλακή" και οφείλει την κατασκευή του επίσης σε πρωτοβουλία των Γενουατών. Είναι τετράγωνη σχεδόν αίθουσα (10Χ8,50μ.) που καλύπτεται με τέσσερα σταυροθόλια και στο μέσον στέκει ογκώδης πεσσός. Στο κλειδί των δύο ανατολικών σταυροθολίων υπάρχουν οπαία (κυκλικό και τετράγωνο, αντίστοιχα) με τα οποία επιτυγχάνεται μερικώς ...

Παλάτι Ιουστινιάνι στο Κάστρο Χίου
Στην κατάληξη των ελιγμών της καμαροσκέπαστης στοάς της εισόδου (Porta Maggiore) του Κάστρου Χίου υψώνεται το κτίριο που είναι γνωστό ως "Παλάτι Ιουστινιάνι" και σήμερα αναστηλωμένο χρησιμοποιείται από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ως χώρος περιοδικών εκθέσεων αρχαιοτήτων. Το "Παλατάκι" αναστηλώθηκε την περίοδο 1981-1985 και λειτουργεί από το 1988 - οπότε εγκαινιάστηκε η πρώτη έκθεση - ως χώρος περιοδικών εκθέσεων με έργα τέχνης και αρχαιολογικό υλικό από διάφορα μνημεία, εκκλησιαστικά και κοσμικά, ...

Οθωμανικό λουτρό στο Κάστρο της Χίου
Οθωμανικό λουτρό στο Κάστρο Χίου
Το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (2000-2006) ενίσχυσε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που στόχευαν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της ανάδειξης του πολιτιστικού περιβάλλοντος. Μεταξύ των άλλων, υποστήριξε τις πολιτιστικές δράσεις που ενίσχυαν περιοχές μέσα σε αστικό ιστό, απαξιωμένες, με σκοπό την αναβάθμισή τους. Οι δράσεις του είδους χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων Αστικής Ανάπτυξης σε Τοπικές Ζώνες Μικρής Κλίμακας και στο πλαίσιο αυτού του Προγράμματος στην πόλη ...