Έκθεση φυσικής ιστορίας

Το λουλούδι κρόκος
Η Έκθεση Φυσικής Ιστορίας οργανώθηκε για πρώτη φόρά το έτος 1979. Εκτίθεται στο υπόγειο του Μουσείου και καλύπτει 350 τ.μ. Η συγκεκριμένη έκθεση αναπαριστά τη φύση σε σμικρογραφία. Περιλαμβάνει συνοπτικά: Μικρό σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ποικιλία από ορυκτά και μεταλλεύματα, συλλογή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, απολιθώματα (θαλασσινών ειδών, δέντρων, φυτών και οστά μεγάλων ζώων) και τη συλλογή ζώων. Η έκθεση αυτή οργανώθηκε με βάση το σκεπτικό ότι ο φυτικός και ζωϊκός κόσμος και τα άλλα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος ασκούν σημαντικότατη επίδραση στη βιολογική, πνευματική και πολιτιστική εξέλιξη του ανθρώπου.

Η έκθεση Φυσικής Ιστορίας αναπαριστά την εξέλιξη της ζωής στη γη, καθώς τα εκθέματα καλύπτουν χρονικά τις περιόδους από 70.000.000 χρόνια μέχρι τη νεότερη εποχή. Η έκθεση είναι οργανωμένη θεματικά: Ορυκτά -μεταλλεύματα, απολιθώματα, χλωριδα, πανίδα.

Σκοπός της έκθεσης είναι η γνωριμία των σύγχρονων ανθρώπων με τον κόσμο της φύσης, όπως επίσης η επιμόρφωση και διαπαιδαγώγησή τους μέσα από την επίσκεψή τους στο χώρο του τμήματος της Φυσικής Ιστορίας. Αυτό που επιδιώκεται μέσω της έκθεσης είναι η καλλιέργεια του σεβασμού απέναντι στη φύση, διότι αυτή είναι πηγή ομορφιάς και ζωής. Παράλληλα επιτυγχάνεται η οικολογική ευαισθησία των επισκεπτών με την επαφή τους με ορισμένα είδη που είναι υπό εξαφάνιση. Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτή η έκθεση λειτουργεί επιμορφωτικά για τους σύγχρονους κατοίκους των πόλεων που δεν έχουν άμεσα βιώματα με τη φύση, και για τους μεγαλύτερους φέρνει στη θύμηση τους,τη νοσταλγία των παλαιότερων χρόνων.

Κ. Σιαμπανόπουλος, διευθυντής Μουσείου

- Ορυκτά και μεταλλεύματα
Ποικιλία από ορυκτά, πετρώματα, μεταλλεύματα και ημιπολύτιμους λίθους, όλα τοποθετημένα σε προθήκες ανάλογα με τη χημική σύστασή τους, καθώς και ειδική προθήκη με ορυκτά - μεταλλεύματα του Ν. Κοζάνης. Χαρακτηριστικό έκθεμα ο λιγνίτης. Τα κοιτάσματα λιγνίτη δημιουργήθηκαν από τις κλιματολογικές & γεωλογικές συνθήκες που επεκράτησαν πριν από 70.000.000 χρόνια (Καινωζωϊκός αιώνας) στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Τα κοιτάσματα αυτά παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

- Παλαιοντολογία
Απολιθώματα από διαφορες περιοχές του Ν. Κοζάνης (θαλασσινά είδη, κορμοί δέντρων, καρποί κωνοφόρων και οστά μεγάλων ζώων). Χαρακτηριστικό έκθεμα οι χαυλιόδοντες που ανήκουν στο είδος των πρωτελεφάντων "PALAELOXON ANTICUS". Η ηλικία τους υπολογίζεται από 750.000 -3.000.000 χρόνια. Βρέθηκαν στην περιοχή της Πτολεμαϊδος.

- Χλωρίδα
Συλλογή από 220 φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά του Νομού Κοζάνης. Χαρακτηριστικό έκθεμα το φυτό κρόκος. Πρόκειται για σπάνιο φυτό που ευδοκιμεί και καλλιεργείται μόνο στο Νομό Κοζάνης και ιδιαίτερα στο Χωριό Κρόκος.

- Πανίδα
Ζώα ξηράς και θάλασσας, πουλιά και έντομα από όλη τη χώρα, από Αφρικανικές και Σκανδιναβικές χώρες και ειδική προθήκη με τα παράξενα της φύσης (τερατογεννέσεις). Χαρακτηριστρικό έκθεμα ο Χρυσαετός που ζει στο όρος "Βούρινο" του Ν. Κοζάνης.

Ωράριo:
Χειμερινό: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010: