Μόνιμες εκθέσεις

Το λουλούδι κρόκος
Έκθεση φυσικής ιστορίας
Η Έκθεση Φυσικής Ιστορίας οργανώθηκε για πρώτη φόρά το έτος 1979. Εκτίθεται στο υπόγειο του Μουσείου και καλύπτει 350 τ.μ. Η συγκεκριμένη έκθεση αναπαριστά τη φύση σε σμικρογραφία. Περιλαμβάνει συνοπτικά: Μικρό σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ποικιλία από ορυκτά και μεταλλεύματα, συλλογή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, απολιθώματα (θαλασσινών ειδών, δέντρων, φυτών και οστά μεγάλων ζώων) και τη συλλογή ζώων. Η έκθεση αυτή οργανώθηκε με βάση το σκεπτικό ότι ο φυτικός και ζωϊκός κόσμος ...

Άποψη βιτρίνας με αρχαιολογικά - βυζαντινά αντικείμενα
Αρχαιολογική & βυζαντινή έκθεση
Η Αρχαιολογική & Βυζαντινή Έκθεση του Μουσείου ανήκει στο Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης και άρχισε να δημιουργείται το 1969, για να περισώσει διάσπαρτα αντικείμενα που βρισκόνταν σε κάθε γωνιά του Νομού. Η έκθεση οργανώθηκε και λειτουργεί από το 1987. Εκτίθεται στον ημιόροφο του Μουσείου και περιλαμβάνει τις εποχές αντικείμενα από την πρώιμη Νεολιθική Εποχή (7.000 π.Χ.) μέχρι τη Βυζαντινή (1453 μ.Χ.). Η έκθεση αυτή οργανώθηκε με το σκεπτικό να συμβάλλει στη δημιουργία της αρχαιολογικής ...

Αρχοντικό δωμάτιο Γ. Σακελλάριου
Λαογραφική έκθεση
Η συγκρότηση της Λαογραφικής έκθεσης άρχισε το 1969 με την ίδρυση του Συνδέσμου. Στο χώρο του Μουσείου εκτίθεται από το 1987 και καλύπτει τον 3ο έως και τον 6ο ημιώροφο. Θεωρείται η σημαντικότερη έκθεση του Μουσείου γιατί δίνει μια συνθετική και λειτουργική παρουσίαση των όψεων του παραδοσιακού πολιτισμού κατά θέματα και ενότητες.
Στον 3ο ημιώροφο προβάλλονται τα πρωτογενή επαγγέλματα των κατοίκων της περιοχής: γεωργία, κτηνοτροφία, αμπελουργία, καπνοκαλλιέργεια, αλιεία, μελισσοκομία και κροκοπαραγωγή. ...

Το λάβαρο της Επανάστασης του 1878 στο Μπούρινο Κοζάνης
Ιστορική έκθεση
Η συγκρότηση της Ιστορικής Έκθεσης ξεκίνησε το 1969 με την ίδρυση του Συνδέσμου. Στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου οργανώθηκε το 1987 και εκτίθεται στον 2ο όροφο. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει την εποχή της Τουρκοκρατίας, που στην περιοχή κράτησε 523 χρόνια, καθώς και τους νεότερους χρόνους. Το συγκεκριμένο τμήμα είναι ειδικά διαμορφωμένο καθώς η διάταξη των αντικειμένων γίνεται σε ειδικά μαυσωλεία, τα οποία προκαλούν δέος στον επισκέπτη με την επιβλητικότητά τους.

Η απελευθέρωση της Κοζάνης, 11 Οκτωβρίου 1912
Πινακοθήκη
Η Πινακοθήκη άρχισε να λειτουργεί από το 1987. Στεγάζεται στο ισόγειο και στο κλιμακοστάσιο της νέας πτέρυγας του Μουσείου, η οποία είναι επέκταση του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου. Παράλληλα τμήμα της υπάρχει στο ισόγειο και το κλιμακοστάσιο του Μουσείου. Η έκθεση απεικονίζει τη διαχρονική πορεία από τη μυθολογία μέχρι τους νεότερους χρόνους.
Η έκθεση είναι οργανωμένη κατά θεματικές ενότητες: α) Πίνακες ζωγραφικής οι οποίοι βρίσκονται στο ισόγειο και στον 1ο ημιώροφο καθώς και στο κλιμακοστάσιο. ...

Γραμματόσημο με παράσταση κεφαλής του Ερμή
Έκθεση γραμματοσήμων
Η έκθεση των Γραμματοσήμων βρίσκεται στη νέα πτέρυγα του Ιστορικού-Λαογραφικού και Φυσικής Ιστορίας Μουσείου Κοζάνης. Η έκθεση αποτελείται από: α) Ασφράγιστες και σφραγισμένες αναμνηστικές σειρές γραμματοσήμων, β) Φακέλους Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας, γ) Κάρτες MAXIMUM και δ) χρονολογικά σήμαντρα. Τα χρονικά πλαίσια που καλύπτει η έκθεση είναι από το 1861 έως και σήμερα.
Αφετηρία για το Ελληνικό Γραμματόσημο στέκεται η ντυμένη με αίγλη Μεγάλη Κεφαλή του Ερμή (1861) που είναι και η σημαντικότερη ...

Ραδιόφωνο Γερμανίας
Έκθεση ραδιοφώνων
Η έκθεση ραδιοφώνων άρχισε να λειτουργεί το 1997. Στεγάζεται στον τελευταίο όροφο της νέας πτέρυγας σε ειδική αίθουσα δίπλα από τη βιβλιοθήκη. Το τμήμα αυτό του Μουσείου αποτελείται από ραδιόφωνα, τα οποία λειτουργούν αποκλειστικά με ηλεκτρονικές λυχνίες (λάμπες). Η κατασκευή τους αρχίζει από τη δεκαετία του 1930 και εκτείνεται ως τη δεκαετία του 1960, οπότε έπαυσαν σιγά σιγά να κατασκευάζονται, γιατί αντικαταστάθηκαν από ραδιόφωνα νεότερης τεχνολογίας (τρανζίστορ).