Έκθεση ραδιοφώνων

Ραδιόφωνο Γερμανίας
Η έκθεση ραδιοφώνων άρχισε να λειτουργεί το 1997. Στεγάζεται στον τελευταίο όροφο της νέας πτέρυγας σε ειδική αίθουσα δίπλα από τη βιβλιοθήκη. Το τμήμα αυτό του Μουσείου αποτελείται από ραδιόφωνα, τα οποία λειτουργούν αποκλειστικά με ηλεκτρονικές λυχνίες (λάμπες). Η κατασκευή τους αρχίζει από τη δεκαετία του 1930 και εκτείνεται ως τη δεκαετία του 1960, οπότε έπαυσαν σιγά σιγά να κατασκευάζονται, γιατί αντικαταστάθηκαν από ραδιόφωνα νεότερης τεχνολογίας (τρανζίστορ).

Η συλλογή είναι καθαρά προσωπική του Κοζανίτη Γεώργιου Καραβά, ηλεκτρολόγου-μηχανικού, ο οποίος τα αγόρασε σε διάφορες δημοπρασίες στην Αυστρία και τα δώρισε στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο. Η όλη οργάνωση της έκθεσης έγινε από τον ίδιο. Υπάρχουν ραδιόφωνα κυρίως γερμανικής και ολλανδικής κατασκευής. Σχεδόν όλες οι χώρες οι οποίες κατασκεύαζαν ραδιόφωνα αντιπροσωπεύονται. Όλα τα εκτιθέμενα ραδιόφωνα συνοδεύονται με καρτέλες στις οποίες αναγράφονται τα παρακάτω στοιχεία: εργοστάσιο κατασκευής, τύπος, χώρα κατασκευής, έτος κατασκευής και τεχνικά χαρακτηριστικά.

Η έκθεση έχει ως στόχο την παρουσίαση του ραδιοφώνου ως μέσου επικοινωνίας στη διαχρονική πορεία του. Παράλληλα επιδιώκει να δείξει την τεχνολογία της εποχής και την εξέλιξη της. Ο σημερινός επισκέπτης που χρησιμοποιεί ραδιόφωνα τελευταίας τεχνολογίας μπορεί να δει τη διαφορά ανάμεσα σ' αυτά και τα παλαιότερα, όσον αφορά τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά και την αισθητική τους όψη. Το συγκεκριμένο τμήμα, απεικονίζει την πορεία εξέλιξης του ραδιοφώνου, τον τρόπο λειτουργίας του καθώς και την προσφορά του ως μέσο επικοινωνίας.

Κ. Σιαμπανόπουλος, διευθυντής μουσείου

- Ραδιόφωνα διαφόρων χωρών της Ευρώπης και των Η.Π.Α., χρονικής περιόδου από το 1930 έως το 1960
Χαρακτηριστικά εκθέματα το ραδιόφωνο τύπου 606-648, το οποίο κατασκευάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τη δεκαετία του 1930 και το ραδιόφωνο τύπου Deutscher Kleinempfaenger που είναι το λαϊκό ραδιόφωνο της εποχής του Χίτλερ. Κατασκευάστηκε στη Γερμανία το 1938.

Ωράριo:
Χειμερινό: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010: