Έκθεση γραμματοσήμων

Γραμματόσημο με παράσταση κεφαλής του Ερμή
Η έκθεση των Γραμματοσήμων βρίσκεται στη νέα πτέρυγα του Ιστορικού-Λαογραφικού και Φυσικής Ιστορίας Μουσείου Κοζάνης. Η έκθεση αποτελείται από: α) Ασφράγιστες και σφραγισμένες αναμνηστικές σειρές γραμματοσήμων, β) Φακέλους Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας, γ) Κάρτες MAXIMUM και δ) χρονολογικά σήμαντρα. Τα χρονικά πλαίσια που καλύπτει η έκθεση είναι από το 1861 έως και σήμερα.

Αφετηρία για το Ελληνικό Γραμματόσημο στέκεται η ντυμένη με αίγλη Μεγάλη Κεφαλή του Ερμή (1861) που είναι και η σημαντικότερη σειρά της έκθεσης.

Η Έκθεση αυτή οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Κεντρικού Ταχυδρομείου Κοζάνης και της Φιλοτελικής Εταιρείας Κοζάνης και σε συνεργασία με την Κεντρική Υπηρεσία των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Η Έκθεση είναι θεματικά δομημένη.

Το γραμματόσημο δεν είναι μόνο συνοδός αλληλογραφίας ή αντικείμενο συλλογών. Είναι και ένας πρεσβευτής της πατρίδας του που «μιλά» για ότι σημάδεψε το χθες, βιώνει το σήμερα και θεμελιώνει το αύριο. Το γραμματόσημο ο μικρός αυτός ταξιδιώτης δεν έχει μονάχα δυναμισμό, φέρει πλούτο γνώσεων και μεγαλείο.

Με την μόνιμη έκθεση γραμματοσήμων επιδιώκουμε να προβάλλουμε την ιδεολογία του Φιλοτελισμού, την γνωριμία των επισκεπτών του Μουσείου (κυρίως των μαθητών) με το Ελληνικό Γραμματόσημο και την ιστορία του και την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των Φιλοτελιστών. Επίσης μέσα από τους παγκόσμιους ταξιδιώτες, τα γραμματόσημα, θέλουμε να στείλουμε σ΄ όλο τον κόσμο μηνύματα Ειρήνης και Συναδέλφωσης των λαών.

Κ. Σιαμπανόπουλος, διευθυντής μουσείου

Ενότητες της Έκθεσης

- Ασφράγιστες και σφραγισμένες αναμνηστικές σειρές γραμματοσήμων Ελληνικές σειρές αναμνηστικών γραμματοσήμων από το 1861 ως το 2002. Χαρακτηριστικό έκθεμα η μεγάλη κεφαλή του Ερμή, το πρώτο Ελληνικό Γραμματόσημο.

- Φάκελοι Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας (Φ.Π.Η.Κ.)
Φ.Π.Η.Κ. που ξεκινούν από το 1959 μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό έκθεμα ο Φάκελος Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας, με θέμα το Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο που εκδόθηκε το 1959.

- Κάρτες MAXIMUM
Κάρτες MAXIMUM διαστάσεων 15 x 10 εκ. που φέρουν τρια συνδυασμένα στοιχεία (γραμματόσημο, παράσταση κάρτας και σφραγίδα).

- Χρονολογικά Σήμαντρα
Χρονολογικά σήμαντρα και σφραγίδες από διάφορα Ταχυδρομικά Γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Χαρακτηριστικό έκθεμα το χρονολογικό σήμαντρο του Ταχυδρομικού Γραφείου Βελβεντού που χρονολογείται περίπου το 1950.

Ωράριo:
Χειμερινό: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010: