|
|
|
Η συγκρότηση της Ιστορικής Έκθεσης ξεκίνησε το 1969 με την ίδρυση του Συνδέσμου. Στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου οργανώθηκε το 1987 και εκτίθεται στον 2ο όροφο. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει την εποχή της Τουρκοκρατίας, που στην περιοχή κράτησε 523 χρόνια, καθώς και τους νεότερους χρόνους. Το συγκεκριμένο τμήμα είναι ειδικά διαμορφωμένο καθώς η διάταξη των αντικειμένων γίνεται σε ειδικά μαυσωλεία, τα οποία προκαλούν δέος στον επισκέπτη με την επιβλητικότητά τους.
Η έκθεση είναι οργανωμένη χρονολογικά και περιλαμβάνει κατά ενότητες τους πολέμους που έγιναν κατά την Τουρκοκρατία μέχρι τους νέοτερους χρόνους στην περιοχή μας. Στην προθήκη με την ένδειξη Τουρκοκρατία υπάχουν εικόνες και προτομές αγωνιστών από τον ευρύτερο χώρο της βόρειας Ελλάδας που συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα. Στο τμήμα του Μακεδονικού Αγώνα προβάλλεται ο αγώνας για την σωτηρία της Μακεδονίας και την ενσωμάτωσή της στην υπόλοιπη Ελλάδα. Tο τμήμα με τους Βαλκανικούς πολέμους αναφέρεται στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή μας κατά τα έτη 1912-1913, την απελευθέρωση της Κοζάνης από τον τούρκικο ζυγό και τους υπόλοιπους πολέμους που έγιναν για τη δημιουργία των Εθνικών Κρατών στην περιοχή των Βαλκανίων. Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41 και οι επιπτώσεις του στην περιοχή μας, καθώς και η αντίσταση κατά των Γερμανών (1941-44) παρουσιάζονται στο ειδικό μαυσωλείο της εθνικής εποποιΐας.
Σκοπός της Ιστορικής έκθεσης είναι η συμβολή στη δημιουργία της ιστορικής συνείδησης των επισκεπτών. Μέσα από τη διαδοχή των πολέμων αναπαρίστανται οι αγώνες των Ελλήνων κατά των κατακτητών και η προσήλωση των Ελλήνων στα ιδανικά της ελευθερίας. Το τμήμα αυτό αποτελεί χώρο εκπαίδευσης για τους νεότερους και γνωριμίας με την ιστορική πορεία της περιοχής.
Τέλος η έκθεση αυτή αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης Αρχαιολογικής - Βυζαντινής έκθεσης καθώς μαζί προβάλλουν την ιστορική πορεία του Νομού σε όλες τις εποχές, από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι το 1944.
|