Ιστορική έκθεση

Το λάβαρο της Επανάστασης του 1878 στο Μπούρινο Κοζάνης
Η συγκρότηση της Ιστορικής Έκθεσης ξεκίνησε το 1969 με την ίδρυση του Συνδέσμου. Στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου οργανώθηκε το 1987 και εκτίθεται στον 2ο όροφο. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει την εποχή της Τουρκοκρατίας, που στην περιοχή κράτησε 523 χρόνια, καθώς και τους νεότερους χρόνους. Το συγκεκριμένο τμήμα είναι ειδικά διαμορφωμένο καθώς η διάταξη των αντικειμένων γίνεται σε ειδικά μαυσωλεία, τα οποία προκαλούν δέος στον επισκέπτη με την επιβλητικότητά τους.

Η έκθεση είναι οργανωμένη χρονολογικά και περιλαμβάνει κατά ενότητες τους πολέμους που έγιναν κατά την Τουρκοκρατία μέχρι τους νέοτερους χρόνους στην περιοχή μας. Στην προθήκη με την ένδειξη Τουρκοκρατία υπάχουν εικόνες και προτομές αγωνιστών από τον ευρύτερο χώρο της βόρειας Ελλάδας που συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα. Στο τμήμα του Μακεδονικού Αγώνα προβάλλεται ο αγώνας για την σωτηρία της Μακεδονίας και την ενσωμάτωσή της στην υπόλοιπη Ελλάδα. Tο τμήμα με τους Βαλκανικούς πολέμους αναφέρεται στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή μας κατά τα έτη 1912-1913, την απελευθέρωση της Κοζάνης από τον τούρκικο ζυγό και τους υπόλοιπους πολέμους που έγιναν για τη δημιουργία των Εθνικών Κρατών στην περιοχή των Βαλκανίων. Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41 και οι επιπτώσεις του στην περιοχή μας, καθώς και η αντίσταση κατά των Γερμανών (1941-44) παρουσιάζονται στο ειδικό μαυσωλείο της εθνικής εποποιΐας.

Σκοπός της Ιστορικής έκθεσης είναι η συμβολή στη δημιουργία της ιστορικής συνείδησης των επισκεπτών. Μέσα από τη διαδοχή των πολέμων αναπαρίστανται οι αγώνες των Ελλήνων κατά των κατακτητών και η προσήλωση των Ελλήνων στα ιδανικά της ελευθερίας. Το τμήμα αυτό αποτελεί χώρο εκπαίδευσης για τους νεότερους και γνωριμίας με την ιστορική πορεία της περιοχής.

Τέλος η έκθεση αυτή αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης Αρχαιολογικής - Βυζαντινής έκθεσης καθώς μαζί προβάλλουν την ιστορική πορεία του Νομού σε όλες τις εποχές, από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι το 1944.

Κ. Σιαμπανόπουλος, διευθυντής μουσείου

- Περίοδος Τουρκοκρατίας
Φωτογραφίες και προτομές αγωνιστών στα επαναστατικά κινήματα της Μακεδονίας, η σημαία της επανάστασης του 1878, οπλισμός κλεφταρματολών της περιοχής και άλλα αντικείμενα αγωνιστών. Χαρακτηριστικά εκθέματα καριοφίλι και σπαθί κλεφταρμτολών της περιοχής καθώς και το Λάβαρο της επανάστασης του 1878 στο Μπούρινο Κοζάνης.

- Μακεδονικός Αγώνας
Η στολή του Μακεδονομάχου, προσωπικά αντικείμενα Μακεδονομάχων, οπλισμός και 125 φωτογραφίες Μακεδονομάχων.

- Βαλκανικοί Πόλεμοι
Η στολή του στρατιώτη του 1912, η πολεμική σημαία και οπλισμός. Χαρακτηριστικό έκθεμα το φυλαχτό Αγίου Γεωργίου από στρατιώτη.

- Έπος και Εθνική Αντίσταση 1940-1944
Η πολεμική σημαία, η στολή του ανθυπολοχαγού του 1940, προσωπικά αντικείμενα στατιωτών, οπλισμός, λάφυρα πολέμου κλπ. Χαρακτηριστικό έκθεμα η ξιφολόγχη του ηρωϊκού έπους και μετάλλεια ανδρείας των στρατιωτών.

Ωράριo:
Χειμερινό: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010: