Αρχαιολογική & βυζαντινή έκθεση

Άποψη βιτρίνας με αρχαιολογικά - βυζαντινά αντικείμενα
Η Αρχαιολογική & Βυζαντινή Έκθεση του Μουσείου ανήκει στο Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης και άρχισε να δημιουργείται το 1969, για να περισώσει διάσπαρτα αντικείμενα που βρισκόνταν σε κάθε γωνιά του Νομού. Η έκθεση οργανώθηκε και λειτουργεί από το 1987. Εκτίθεται στον ημιόροφο του Μουσείου και περιλαμβάνει τις εποχές αντικείμενα από την πρώιμη Νεολιθική Εποχή (7.000 π.Χ.) μέχρι τη Βυζαντινή (1453 μ.Χ.). Η έκθεση αυτή οργανώθηκε με το σκεπτικό να συμβάλλει στη δημιουργία της αρχαιολογικής συνείδησης των ανθρώπων της περιοχής. Μέσα από την έκθεση των αρχαιολογικών αντικειμένων αποκαλύπτεται η διαχρονική πορεία του πολιτισμού στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Η συγκεκριμένη έκθεση απαρτίζεται από αντικείμενα που παραδόθηκαν από αρχαιόφιλους και άλλα που περισυλλέχθηκαν από τα ίδια τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τότε που δεν είχε συσταθεί η αρχαιολογική υπηρεσία στο Ν. Κοζάνης. Τα αντικείμενα που εκτίθονται στις βιτρίνες έχουν καταγραφεί από την ΙΖ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων το 1990.

Σκοπός της έκθεσης είναι να προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου διαχρονικά. Επίσης, επιδιώκεται η προστασία και η προβολή των αρχαιοτήτων της περιοχής μας.

Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε πως η έκθεση καλύπτει την τέχνη των αιώνων που εξελίχθηκε από το πρωτόγονα νεολιθικά εργαλεία και έφτασε μέχρι τα ψηφιδωτά της Βυζαντινής εποχής. Προβάλλοναι επίσης δείγματα της πνευματικής και κοινωνικοπολιτικής εξέλιξης του ανθρώπου στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Κ. Σιαμπανόπουλος, διευθυντής μουσείου

- Νεολιθική εποχή (7.000 -2.800 π. Χ.)
Συλλογή λίθινων εργαλείων, οστέϊνα και πήλινα αγγεία, ειδώλεια με μορφές ανθρώπων και ζώων, πελέκεις, λεπίδες, καθώς και κοσμήματα για στολισμό. Χαρακτηριστικά εκθέματα ένας λίθινος διάτρητος πέλεκυς, ακέραιος από λίθο γκριζόμαυρο, ένας λίθινος πέλεκυς ακέραιος από λίθο γκριζόλευκο, γρανιτοειδή, και ένα πήλινο ανθρωπόμορφο ειδώλιο (μέση Νεολιθική Εποχή).

- Αρχαϊκή, Κλασική και Ελληνιστική εποχή (700-30 π.Χ.)
Συλλογή αγγείων, αιχμές δοράτων και βελών και νομίσματα. Χαρακτηριστικά εκθέματα ένα μελανόμορφο αγγείο (κάνθαρος) και μια σιδερένια αιχμή δόρατος.

- Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ. - 330 μ.Χ.)
Πήλινα αγγεία, τμήμα επιτύμβιας στήλης και νομίσματα. Χαρακτηριστικό έκθεμα μια χάλκινη αιχμή δόρατος.

- Βυζαντινή εποχή (330- 1453 μ. Χ.)
Νομίσματα, πήλινα αγγεία, γυάλινα αγγεία, κοσμήματα. Χαρακτηριστικά εκθέματα ένα γυάλινο αγγείο ακέραιο με βάση τετράγωνη και τμήμα ξυλόγλυπτης διακόσμησης.

Ωράριo:
Χειμερινό: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010: