Πινακοθήκη

Η απελευθέρωση της Κοζάνης, 11 Οκτωβρίου 1912
Η Πινακοθήκη άρχισε να λειτουργεί από το 1987. Στεγάζεται στο ισόγειο και στο κλιμακοστάσιο της νέας πτέρυγας του Μουσείου, η οποία είναι επέκταση του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου. Παράλληλα τμήμα της υπάρχει στο ισόγειο και το κλιμακοστάσιο του Μουσείου. Η έκθεση απεικονίζει τη διαχρονική πορεία από τη μυθολογία μέχρι τους νεότερους χρόνους.

Η έκθεση είναι οργανωμένη κατά θεματικές ενότητες: α) Πίνακες ζωγραφικής οι οποίοι βρίσκονται στο ισόγειο και στον 1ο ημιώροφο καθώς και στο κλιμακοστάσιο. Το μεγαλύτερο μέρος των πινάκων ζωγραφικής φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Μανώλης Δραγώγιας, ενώ υπάρχουν έργα και άλλων επώνυμων καλλιτεχνών. β) Στον ημιώροφο υπάρχει πινακοθήκη με αγιογραφίες που απεικονίζουν τη βυζαντινή τεχνοτροπία. γ) Στον 2ο όροφο υπάρχουν σκίτσα από παλιά αρχοντικά της Κοζάνης, Σιάτιστας και Καστοριάς της Ζωγράφου Χρυσούλας Ζιώγα. δ) Στον ίδιο όροφο υπάρχουν έγχρωμες φωτογραφίες με γέφυρες και αρχοντικά της Δυτικής Μακεδονίας από την καλλιτεχνική εργασία του Γ. Τσιότσιου.

Η συγκεκριμένη έκθεση εμπλουτίζει το ιστορικό τμήμα του Μουσείου καθώς αναπαριστά τη διαχρονική πορεία αυτού του τόπου. Παράλληλα δείχνει την τεχνοτροπία νεότερων ζωγράφων. Το τμήμα με τις αγιογραφίες παρουσιάζει τη βυζαντινή παράδοση έτσι όπως αποτυπώνεται από τους αγιογράφους, οι όποιοι είναι επηρεασμένοι από τις διάφορες μακεδονικές σχολές της παλιότερης εποχής. Τέλος το τμήμα με τις φωτογραφίες και τα αρχιτεκτονικά σκίτσα προβάλλει την τοπική αρχιτεκτονική της Δυτικής Μακεδονίας. Ο καθένας μπορεί να σταθεί και να μελετήσει τα διάφορα αρχιτεκτονικά στοιχεία, διότι η αρχιτεκτονική κληρονομιά τείνει να εκλείψει.

Η Πινακοθήκη συμβάλλει στην αναδρομή του επισκέπτη στο ιστορικό παρελθόν, στη διεύρυνση των φιλότεχνων οριζόντων και στην πνευματική καλλιέργεια των επισκεπτών.

Κ. Σιαμπανόπουλος, διευθυντής μουσείου

- Έκθεση πινάκων ζωγραφικής
Πίνακες με θέματα από τη μυθολογία, το Βυζάντιο και τους νεότερους χρόνους. Σημαντικότερο έκθεμα ο πίνακας του ζωγράφου Μανώλη Δραγώγια «11 Οκτωβρίου 1912» που αναπαριστά την απελευθέρωση της Κοζάνης.

- Εκκλησιαστικό τμήμα
Αγιογραφίες διαφόρων περιόδων. Σημαντικότερο έκθεμα η αγιογραφία του Νίκου Αμπατζή με θέμα "Ιωάννης Πρόδρομος Βαπτιστής".

- Σκίτσα παραδοσιακών αρχοντικών
Αρχιτεκτονικά σκίτσα 60 αρχοντικών της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας. Σημαντικότερο έκθεμα το σκίτσο με το αρχοντικό του Βούρκα στην Κοζάνη.

- Έκθεση φωτογραφιών
Έκθεση 40 φωτογραφιών από αρχοντικά, γεφύρια, μοναστήρια και άλλους πόλους έλξης της Δυτικής Μακεδονίας. Σημαντικότερο έκθεμα η φωτογραφία με το παραδοσιακό γεφύρι του Αζίζ Αγά στα Γρεβενά.

Ωράριo:
Χειμερινό: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010: