Λαογραφική έκθεση

Αρχοντικό δωμάτιο Γ. Σακελλάριου
Η συγκρότηση της Λαογραφικής έκθεσης άρχισε το 1969 με την ίδρυση του Συνδέσμου. Στο χώρο του Μουσείου εκτίθεται από το 1987 και καλύπτει τον 3ο έως και τον 6ο ημιώροφο. Θεωρείται η σημαντικότερη έκθεση του Μουσείου γιατί δίνει μια συνθετική και λειτουργική παρουσίαση των όψεων του παραδοσιακού πολιτισμού κατά θέματα και ενότητες.

Στον 3ο ημιώροφο προβάλλονται τα πρωτογενή επαγγέλματα των κατοίκων της περιοχής: γεωργία, κτηνοτροφία, αμπελουργία, καπνοκαλλιέργεια, αλιεία, μελισσοκομία και κροκοπαραγωγή. Στον 4ο ημιώροφο υπάρχει η έκθεση της δευτερογενούς δραστηριότητας με τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Στη σειρά δεξιά βρίσκονται τα καταστήματα: του χρυσικού, του χαλκουργού και τενεκετζή, του κουδουνά, του σιδερά, του οπλουργού, του σαμαρά και πεταλωτή, του ράφτη, του τσουκαλά-κεραμοπλάστη και του ξυλουργού- βαρελά. Κι από την αριστερή πλευρά του πλακόστρωτου δρόμου τα καταστήματα- εργαστήρια: του τσαγγάρη, του νταμπάκη (βυρσοδέψη), του κανταρτζή, του παλιατζή- συλλέκτη και τέλος του κουρέα που λειτουργούσε και ως πρακτικός οδοντογιατρός. Στον 5ο ημιώροφο έχουμε το χοροστάσι όπου υπάρχουν 58 φορεσιές, χωρικές και αστικές, γιορτινές και καθημερινές, από όλη τη Δυτική Μακεδονία. Παράλληλα στον 1ο ημιώροφο υπάρχουν 16 σπάνιες παραδοσιακές φορεσιές από όλη την επικράτεια. Τέλος στον 6ο ημιώροφο υπάρχουν χαρακτηριστικά δωμάτια της εποχής της Τουρκοκρατίας: το μαγειριό, η κρεβατοκάμαρα του Κ. Γκέρτσου, ο «μπας οντάς» του Γ. Σακελλάριου, ο οντάς του Μπασιαγιάννη (Τράντα), το εργαστήρι με τον αργαλειό, τα προικιά της νύφης και το κελλάρι.

Σκοπός της Λαογραφικής έκθεσης είναι η παρουσίαση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που έχουν χαθεί λόγω της βιομηχανοποίησης, καθώς και η προβολή των ηθών και των εθίμων της περιοχής μέσα από τις παραδοσιακές καθημερινές και γιορτινές ενδυμασίες και τα είδη λαϊκών οργάνων. Παράλληλα στον τελευταίο ημιώροφο δίνεται μια ολοκληρωμένη εικόνα της ζωής στο σπίτι από την εποχή της Τουρκοκρατίας και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Ο επισκέπτης βλέπει τον πλούτο και την οικονομική ευημερία από το εμπόριο των Κοζανιτών με την κεντρική Ευρώπη που είχε ως αποτέλεσμα την ανέγερση αρχοντικών σπιτιών τα οποία δεν υπάρχουν πλέον.

Η συγκεκριμένη έκθεση βοηθά τον επισκέπτη να ανατρέξει με τη φαντασία του στον παλιό παραδοσιακό τρόπο ζωής, να μάθει για τα ήθη και τα έθιμα και να βιώσει για λίγο το μεγαλείο της παλαιότερης εποχής.

Κ. Σιαμπανόπουλος, διευθυντής μουσείου

- Πρωτογενή επαγγέλματα
Περιλαμβάνει τις πρωτογενείς δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής, γεωργία, κτηνοτροφία, αμπελουργία, καπνοκαλλιέργεια, αλιεία, μελισσοκομία και κροκοπαραγωγή. Στα πρωτογενή επαγγέλματα εκτίθενται τα πατροπαράδοτα εργαλεία όπως: η δοκάνη και ο χειρόμυλος, η γκλίτσα του τσοπάνη.

- Συντεχνιακά επαγγέλματα
Φιλοξενεί 15 μικρομάγαζα όπου ασκούνταν είκοσι επαγγελματικές δραστηριότητες. Στα καταστήματα βιοτεχνικής παραγωγής περιλαμβάνονται αντιπροσωπευτικά είδη από κάποια επαγγέλματα όπως: επιστήθιο κόσμημα, παγούρι ή τσίτσα, χάλκινο μπρίκι νερού, χάλκινο σκεύος μαγειρικής, κουδούνι και κυπρί.

- Παραδοσιακές ενδυμασίες
Περιλαμβάνει 58 φορεσιές της περιοχής καθώς και 16 από τη λοιπή επικράτεια. Στο χοροστάσι του Μουσείου περιλαμβάνονται φορεσιές από τις περιοχές Κοζάνης, Τσιαρτσιαμπά, και Βεντζίων Γρεβενών.

- Παραδοσιακά δωμάτια
Πρόκειται για τους χαρακτηριστικούς οντάδες της εποχής της Τουρκοκρατίας (1640-1850). Από τα τμήμα με τα παραδοσιακά δωμάτια αρχοντικών της Κοζάνης αυτά που προκαλούν εντύπωση είναι "καλός όντας" ή "μπάς οντάς" του Γ. Σακελλάριου και το ξυλόγλυπτο δωμάτιο του Ι.Τράντα.

Ωράριo:
Χειμερινό: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010: