Συλλογή ιαπωνικής τέχνης

Ξυλογραφία Ομπάν Τατέγιε
Η ιαπωνική συλλογή του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης περιλαμβάνει περίπου 6.200 αντικείμενα, από τα οποία τα περισσότερα χρονολογούνται από το 14ο ως το 19ο μ.Χ. αιώνα. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν οπλισμό και ορειχάλκινα αντικείμενα των Σαμουράι, ξυλογραφίες και ζωγραφικά έργα διάσημων Ιαπώνων καλλιτεχνών, κεραμικά έργα και πορσελάνες, ξυλόγλυπτα, μουσικά όργανα, διακοσμητικά αντικείμενα, ινρό και νετσουκέ, μάσκες του θεάτρου “ΝΟ”, κουτιά για γράψιμο (Suzuribaco), σκεύη από λάκα, ζωγραφισμένα Makemono και Kakemono, καθώς επίσης και παραβάν. Μέσα από τα αντικείμενα αυτά επιδιώκεται να γίνει κατανοητή η καθημερινή ζωή και οι νοοτροπίες που διαμορφώνουν την ιδιαιτερότητα του ιαπωνικού πολιτισμού. Η νεότερη περίοδος της ιαπωνικής τέχνης, γνωστή ως εποχή Έντο (17ος-19ος αι.), παρουσιάζεται μέσα από τις περίφημες πορσελάνες Αρίτα ή Ιμάρι, γλυπτά λαϊκών ή βουδδιστικών ειδωλίων, λάκκες, μουσικά όργανα και αντικείμενα εσωτερικής διακόσμησης, όπως τα παραβάν, και προσωπικά, όπως τα μικροσκοπικά ινρό και τα νετσουκέ.

Η έκθεση καταλαμβάνει τις αίθουσες της δυτικής πτέρυγας στον πρώτο όροφο του μουσείου και την αίθουσα Χατζηβασιλείου. Είναι οργανωμένη σε θεματικές ενότητες και τα εκθέματα ομαδοποιούνται κατά είδος.

Α. Βαξοβάνου, αρχαιολόγος

- Εποχή των Σαμουράι, 14ος - 18ος αιώνας (αίθουσα 1)
Εκτίθεται οπλισμός και διακοσμητικά εξαρτήματα του οπλισμού, σπαθιά, αντικείμενα μικροτεχνίας, το άνω τμήμα πανοπλίας Σαμουράι και ένα παραβάν με έφιππους Σαμουράι σε χρυσό φόντο.

- Ιαπωνικές ξυλογραφίες (αίθουσα 2)
Η δεύτερη αίθουσα είναι αφιερωμένη στον Ιαπωνικό «Ρέοντα κόσμο» (Ukiyoe) (18ος-19ος αιώνας), με ξυλογραφίες διάσημων καλλιτεχνών όπως οι Moronobu, Harunobu, Sukenobu, Toyokuni, Utamaro, Hiroshige κ.λπ. Οι ξυλογραφίες, εντυπωσιακά έργα, αλλά καθαρά λαϊκά, αποτελούν δημιουργίες γνωστών καλλιτεχνών και επηρέασαν την τέχνη της Δύσης, όταν κατά το 19ο αιώνα διαδόθηκαν σε αυτή. Η συλλογή ξυλογραφιών του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης είναι από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη και περιλαμβάνει έργα που αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλα τα ρεύματα που παρουσιάσθηκαν από το 17ο έως το 19ο αιώνα.

- Ιαπωνική τέχνη της περιόδου Έντο (αίθουσες 3-4)
Παρουσιάζεται η άνθιση των τεχνών κατά τη διάρκεια της περιόδου Έντο (1615-1868). Εκτίθενται λεπτότοιχες πορσελάνες διαφόρων εργαστηρίων , όπως του Κυότο, της Αρίτα, του Σέτο, του Κουτάνι και της περιοχής της Σατσούμα, θρησκευτικά ξυλόγλυπτα και πολλά διακοσμητικά αντικείμενα από ορείχαλκο, ελεφαντόδοντο, λάκα και ξύλο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι μάσκες του θεάτρου Νο, οι κύαθοι του σακέ με ένθετο και ζωγραφισμένο διάκοσμο, τα νετσουκέ, τα ξύλινα κουτιά για γράψιμο (Suzuribaco) κ.λπ.

- Αίθουσα τσαγιού (αίθουσα 5)
Στην πέμπτη αίθουσα επιχειρείται η αναπαράσταση της ατμόσφαιρας μίας ιαπωνικής «αίθουσας τσαγιού». Η «αίθουσα» είναι διακοσμημένη με παραδοσιακά έπιπλα, σκεύη τσαγιού, ένα μικρό ζωγραφισμένο παραβάν και ένα κατακόρυφο μεταξωτό κύλινδρο με το θεό της μακροβιότητας και παιδιά σε τοπίο. Την αίθουσα ξαναδιακόσμησε πρόσφατα ο ειδικευμένος σε θέματα της τελετής του τσαγιού Ιάπωνας καθηγητής Isao Kumakura κατά την επίσκεψή του στο μουσείο.

- Ιαπωνικά παραβάν (αίθουσα Χατζηβασιλείου)
Εκτίθενται έξι ωραιότατα ζωγραφισμένα παραβάν μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας (17ος-18ος αι.) από τη συλλογή Χατζηβασιλείου, στον οποίο, άλλωστε, είναι αφιερωμένη ολόκληρη η δυτική πτέρυγα του μουσείου, που φέρει το όνομά του.

Ωράριo:
Χειμερινό: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010: