Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας

Η έκθεση του Μουσείου Φλώρινας περιλαμβάνει ευρήματα ανασκαφών και αντικείμενα παραδόσεων από αρχαιολογικούς χώρους του Νομού και καλύπτει μια μακρά περίοδο από τους Νεολιθικούς ως και τους Βυζαντινούς Χρόνους. Στόχος της είναι να παρουσιαστούν τα σημαντικότερα και αντιπροσωπευτικότερα έργα που προέρχονται από το Νομό και χαρακτηρίζουν τον αρχαίο και βυζαντινό του πολιτισμό.

Η έκθεση είναι σχεδιασμένη με τη σύγχρονη μουσειακή αντίληψη, που θέλει τον επισκέπτη όχι απλά θεατή αλλά κοινωνό του έργου του αρχαιολόγου και συγχρόνως με μία χαρακτηριστική εκπαιδευτική διάσταση (γενική ενημέρωση, αλλά και εποπτικό υλικό). Η έκθεση είναι θεματικά δομημένη και τρία διαφορετικά χρώματα αντιστοιχούν στις τρεις ενότητες της έκθεσης που αναπτύσσονται στο ισόγειο.

Η έκθεση του Μουσείου Φλώρινας είναι διαδακτική και μεταφέρει τα μηνύματα της με ευχάριστο και γι' αυτό με επιτυχή τρόπο στον επισκέπτη του χώρου.

Μ. Λιλιμπάκη-Ακαμάτη, Αρχαιολόγος

1. Η προϊστορική εποχή στο Νομό Φλώρινας
Ανασκαφικά ευρήματα Αρμενοχωρίου (αγγεία, εργαλεία), αλλά και ενημερωτικά κείμενα και εποπτικό υλικό για τον επισκεπτή (αναπαράσταση σκηνών της καθημερινής ζωής του προϊστορικού ανθρώπου).
2. Η γλυπτική των ρωμαϊκών κυρίως χρόνων στο Νομό Φλώρινας
Ανάγλυφες επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες (ιππείς, πορτρέτα, θεοποιήσεις θνητών), ολόγλυφα έργα και ελληνικές επιγραφές.
3. Ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκής οικίας από τις Κάτω Κλεινές
4. Ανασκαφικά ευρήματα από τις ελληνιστικές πόλεις της Φλώρινας και των Πετρών