ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Μόνιμη Έκθεση Μουσείου Αρχαίας Αγοράς

Κληρωτήριο
Κληρωτήριο

Από τα σπουδαιότερα ευρήματα, που σχετίζονται με τη δημόσια ζωή της αρχαίας Αθήνας, είναι το τμήμα του μαρμάρινου κληρωτηρίου, που βρέθηκε στην αγορά της πόλης. Αποτελείται από μία στήλη, στη μπροστινή επιφάνεια της οποίας υπήρχαν εγκοπές και ένας μεταλλικός σωλήνας με μία χοάνη. Μέσα στις εγκοπές οι υποψήφιοι ένορκοι τοποθετούσαν τα πινάκια: χάλκινα πλακίδια με το όνομά τους, το πατρώνυμο και το δήμο στον οποίο ανήκαν. Μέσα στη χοάνη τοποθετούσαν λευκά και μαύρα μεταλλικά σφαιρίδια, τα οποία απελευθερώνονταν μέσα στο σωλήνα με τυχαία σειρά. Οι υποψήφιοι, τα πινάκια των οποίων βρίσκονταν στην ίδια σειρά με το λευκό σφαιρίδιο εκλέγονταν, ενώ όσων βρίσκονταν στη σειρά του μαύρου απορρίπτονταν.

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, 3ος αι π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Αθήνα, Αρχαία Αγορά