Μόνιμη έκθεση Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

Πρόσθια όψη αγαλματίου Ορφέα
Αγαλμάτιο Ορφέα

Το μαρμάρινο αγαλμάτιο βρέθηκε στην Αίγινα και χρονολογείται στον 4ο αιώνα μ.Χ.. Εικονίζει τον Ορφέα να παίζει λύρα και να περιβάλλεται από σύμπλεγμα πραγματικών και μυθικών ζώων, που στηρίζονται στην κεντρική μορφή αλλά και μεταξύ τους. Ο Ορφέας καθισμένος σε κορμό δένδρου, φορεί τον χαρακτηριστικό κωνικό φρυγικό σκούφο, μακρύ ιμάτιο και σανδάλια. Πάνω στο αριστερό του γόνατο έχει ακουμπισμένη λύρα, την οποία κρατεί με τα δύο του χέρια και παίζει..

Ο Ορφέας υπήρξε ο μυθικός κιθαρωδός και ποιητής από τη Θράκη, ο οποίος κατάφερνε να μαγέψει και να εξημερώσει με τη μουσική του τα άγρια ζώα. Με την ιδιότητά του αυτή χρησιμοποιήθηκε κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες ως σύμβολο του Χριστού, που με το λόγο του γοήτευε τους ανθρώπους και τους μάζευε γύρω του.

Ο συμβολισμός του Χριστού Ορφέα εικονίζεται στις τοιχογραφίες των κατακομβών της Ρώμης. Τα γλυπτά συμπλέγματα που παριστάνουν τον Ορφέα δεν γνωρίζουμε αν είχαν όλα χριστιανικό περιεχόμενο, εφόσον δεν γνωρίζουμε τη χρήση τους. Όπως συμβαίνει και με τα αγαλμάτια του Καλού Ποιμένα χρησιμοποιούνταν πιθανόν ως στηρίγματα τραπεζών και ως επιτύμβιες στήλες. Το σύμπλεγμα του Βυζαντινού Μουσείου έχει ερμηνευθεί ως αλληγορική παράσταση του Χριστού, εξαιτίας του αετού, που κάθεται με ανοιγμένα φτερά επάνω στο κεφάλι του Ορφέα και θεωρείται σύμβολο του Χριστού.

Χρονολόγηση: Πρωτοβυζαντινή περίοδος, 4ος αι. μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Αίγινα