Μόνιμη έκθεση Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

Πρόσθια όψη της μαρμάρινης πλάκας
Μαρμάρινη πλάκα με παράσταση Γέννησης

H στενόμακρη μαρμάρινη πλάκα κοσμείται με ανάγλυφη παράσταση της Γέννησης και φέρει στο επάνω αριστερό μέρος την αντίστοιχη επιγραφή: “Η Χριστού Γέννησις”. Η σύνθεση είναι λιτή και περιλαμβάνει μόνο τα βασικά πρόσωπα της σκηνής. Το μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνει η Παναγία με φωτοστέφανο και μακρύ ένδυμα. Το στρώμα πάνω στο οποίο είναι ξαπλωμένη ακολουθεί τη μαλακή καμπύλη που διαγράφει το σώμα της. Παράλληλα σε αυτήν και λίγο ψηλότερα βρίσκεται σπαργανωμένος ο νεογέννητος Χριστός στη φάτνη. Πάνω δεξιά διακρίνονται τα κεφάλια των δύο ζώων, που ζέσταιναν με την ανάσα τους το βρέφος.

Η πλάκα βρέθηκε στην Αθήνα και μπορούμε να υποθέσουμε ότι ήταν τοποθετημένη σε κάποιο ορθόδοξο ναό. Χρονολογείται στον 13ο αιώνα, όταν η πόλη των Αθηνών βρισκόταν κάτω από φράγκικη κυριαρχία και αποτελούσε τμήμα του δουκάτου των Αθηνών. Είναι πιθανό να κατασκευάστηκε από το ίδιο αθηναϊκό εργαστήριο που φιλοτέχνησε και άλλα γλυπτά του Βυζαντινού Μουσείου, τα οποία θεωρούνται ότι ακολουθούν τη βυζαντινή παράδοση, συνδυάζουν όμως και ορισμένα δυτικά στοιχεία. Έντονες είναι οι φραγκικές επιδράσεις ως προς τη διάταξη των μορφών και την τεχνοτροπία των ενδυμάτων. Αναλογίες με το έργο αυτό εντοπίζονται σε άλλη παράσταση με θέμα τη Γέννηση του ίδιου αιώνα στο ναό της Παρηγορήτισσας στην Άρτα, όπου επίσης υπάρχουν έντονες δυτικές επιδράσεις.

Επιγραφή:   Η Χριστού Γέννησις
Χρονολόγηση: Υστεροβυζαντινή περίοδος, 13ος αι. μ.Χ.