Μόνιμη Έκθεση Μουσείου Παλαιόπολης

Άποψη αγαλματιδίου γυναικείας μορφής με ιωνικό χιτώνα
Προθήκη 4 αίθουσας 11 ρωμαϊκών λουτρών

Στην προθήκη 4 της αίθουσας των ρωμαϊκών λουτρών του Μουσείου Παλαιόπολης/Mon Repos προβάλλεται κάτοψη του λουτρικού συγκροτήματος. Η οργάνωση του χώρου στα ρωμαϊκά λουτρά ήταν κατά κανόνα η εξής : αποδυτήριο για τη φύλαξη των ρούχων (apodyterium), ακολουθούσε ο χώρος με το χλιαρό νερό (tepidarium) και στη συνέχεια ο χώρος με το ζεστό νερό (caldarium). Η επίσκεψη ολοκληρωνόταν στην αίθουσα του κρύου νερού(frigidarium). Η θέρμανση του νερού γινόταν με την κυκλοφορία θερμού αέρα που διοχετευόταν από παρακείμενο κλίβανο( praefurnium), κάτω από τα δάπεδα με τα υπόκαυστα και μέσα από τους τοίχους με ειδικούς πήλινους σωλήνες. Στην ίδια προθήκη εκτίθεται ένα σύνολο λυχναριών και ρωμαϊκά αντίγραφα αγαλματιδίων.

Σύνολο λυχναριών

AE 9827, 14458, 17431, 23625, 21096, 23413, 2336: λυχνάρια άβαφα ή με παραστάσεις μορφών και φυτικών θεμάτων.

Το ΑΕ 2341 φέρει παράσταση Διός και αετού

Τα ΑΕ 1187, 2196 φέρουν επιγραφές ονομάτων, ΟΝΗCI/MOY και ZΩCI[M]AC αντίστοιχα.

Ρωμαϊκά αντίγραφα αγαλματιδίων Αφροδίτης

ΑΕ 16062 Κορμός γυμνής Αφροδίτης. Σώζεται από τους ώμους μέχρι το άνω μέρος της λεκάνης.

ΑΕ 21452: Μαρμάρινο θραύσμα αγαλματιδίου Αφροδίτης τύπου 'Κνίδου'. Σώζεται το κάτω μέρος ενδύματος και οινοχόη.

Ρωμαϊκά αντίγραφα αγαλματιδίων άλλων γυναικείων μορφών

ΑΕ 2232: Αγαλματίδιο όρθιας γυναικείας μορφής με ιωνικό χιτώνα πάνω σε πλίνθο AE 16051: Κορμός γυναικείου αγαλματιδίου που φέρει λεπτό διάφανο χιτώνα.

Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή περίοδος, 2ος αι. π.Χ. - 5ος αι. μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Παλαιόπολη