Νάπη, πόλις Λέσβου

Κύρια όψη του κιονοκράνου
Αιολικό κιονόκρανο

Χαρακτηριστικό δείγμα των αιολικών κιονοκράνων της ύστερης αρχαϊκής εποχής, που ήταν συνηθισμένος αρχιτεκτονικός τύπος στη Λέσβο. Σώζεται σε καλή κατάσταση, με αποκρούσεις στους έλικες και στο ανθέμιο. Οι δύο έλικές του ορθώνονται σχεδόν κατακόρυφα, ανοίγουν και συσπειρώνονται αντιθετικά προς τα έξω. Μεταξύ τους παρεμβάλλεται σχηματοποιημένο κόσμημα ανεστραμμένης σταγόνας, το οποίο αναπτύσσεται σε πεντάφυλλο ανθέμιο, ενώ εκατέρωθεν του ανθεμίου σχηματίζονται δύο μακριά φύλλα, που επιστεγάζουν τους έλικες. Το περίγραμμα της εξωτερικής πλευράς των φύλλων κοσμείται από ανάγλυφη ταινία. Τα κιονόκρανα αυτού του τύπου αποτελούσαν το κύριο χαρακτηριστικό του υστεροαρχαϊκού ναού του Απόλλωνα στην Κλοπεδή της Λέσβου.

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος, μέσα 6ου π.Χ. αι.
Τόπος Εύρεσης: Νάπη, Εξωκλήσι Ταξιάρχη στη θέση "Τρουλωτή"
Διαστάσεις: μήκος: 1,135 μ., πλάτος: 0,50 μ., ύψος: 0,66 μ.
Υλικό: χαλαζίας, τραχείτης λίθος

Koldewey R., Die Antiken Baureste der Insel Lesbos, Berlin, 1890, 44-46, T. 16

Ευαγγελίδης Δ., "Ανασκαφαί εν Λέσβω", Πρακτικά Αρχαιολογικής Εταρείας (1927), Αθήνα, 1928, σσ. 57-59

Χατζή Δ., Αρχαιολογικά Ανάλεκτα εξ Αθηνών, Τόμος 5, Τεύχος 1, Αθήνα, 1972, σσ. 43-45

Betancourt R., The Aeolic Style in Architecture, Αθήνα, 1977, pp. 82-87

Αχειλαρά Λ., Μπίρτσας Γ., Δεληγιώργη Γ., "Νάπη, Πόλις Λέσβου", Αρχαιολογική-Λαογραφική Συλλογή, Αθήνα, 2001