Η Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ. ως την Ύστερη Αρχαιότητα

Ο Κρατήρας του Δερβενίου. Δερβένι, τάφος Β΄. Τέλος 4ου αι. π.Χ.
Ο Κρατήρας του Δερβενίου ( Ενότητα Ε )

Μοναδικό στο είδος του εύρημα, προϊόν της προηγμένης τορευτικής τέχνης του 4ου αιώνα π.Χ.. Η πλούσια διακόσμησή του είναι ένας ύμνος στο θεό Διόνυσο, την παντοδυναμία του στη φύση και την εξουσία του στη ζωή και στο θάνατο. Στην κύρια όψη εικονίζεται ο θεός με την Αριάδνη. Γύρω τους και στην υπόλοιπη επιφάνεια του αγγείου Μαινάδες χορεύουν εκστατικά. Εικονίζεται επίσης ένας Σάτυρος και πιθανότατα ο βασιλιάς της Θράκης Λυκούργος. Στον ώμο του κρατήρα κάθονται δύο Μαινάδες, ένας Σάτυρος και ένας νέος. Μυθικές μορφές, άγρια και ήμερα ζώα, γρύπες, κλαδιά αμπέλου και κισσού διακοσμούν όλες τις επιφάνειες του αγγείου, τόσο στο σώμα όσο και στη ζωφόρο του λαιμού.

Επιγραφή:   Μια επιγραφή με ασημένια γράμματα στο χείλος του κρατήρα σώζει το όνομα του κατόχου του: είναι ο Αστίων, ο γιός του Αναξαγόρα, από τη Λάρισα. Δεν είναι όμως βέβαιο αν ο ίδιος είναι ο νεκρός, οι στάχτες του οποίου βρέθηκαν μέσα στον κρατήρα.
Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, (τέλος 4ου αι. π.Χ.)
Τόπος Εύρεσης: Δερβένι, τάφος Β (χρησιμοποιήθηκε ως τεφροδόχο αγγείο).
Διαστάσεις: ύψος: 0,905 μ., διάμετρος: 0,515 μ.
Υλικό: Κασσίτερος, Χαλκός, Ασημι
Αριθμός Ευρετηρίου: Δερβένι - Β1

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Βαρουφάκης, Γ., "Μεταλλογραφική έρευνα γύρω από τον κρατήρα του Δερβενίου", Αρχαιολογική Εφημερίς, 1978, 160-180

Γιούρη, Ε., Ο κρατήρας του Δερβενίου, Αθήνα, 1978

Βοκοτοπούλου, Ι., Οδηγός Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Αθήνα, 1996, 200-208

Τσιγαρίδα, Μ. - Ιγνατιάδου, Δ., Ο Χρυσός των Μακεδόνων (Κατάλογος Έκθεσης), Αθήνα, 2000, 75-82, εικ. 78-86.