Αρχαία Θράκη και ελληνικός Πολιτισμός

Ανάγλυφο Πριάπου
Ανάγλυφο Πριάπου

Το ανάγλυφο βρίσκεται στην ορατή επιφάνεια ενός θολίτη λίθου, ο οποίος ήταν τοποθετημένος στο κέντρο του τόξου της πύλης. Μέσα σε ανάγλυφο πλαίσιο εικονίζεται δεξιά ο θεός όρθιος γέρων και γενειοφόρος μπροστά σε βωμό. Στο αριστερό του χέρι κρατάει κέρας και στο υψωμένο δεξί του ένα ομοίωμα πιθανόν φαλλού. Ο ανασηκωμένος χιτώνας αποκαλύπτει τον υπερφυσικό φαλλό του. Στα πόδια του φαίνεται να φοράει υψηλά υποδήματα.

Ο Πρίαπος ήταν ο μεγάλος θεός της Λαμψάκου, θεός της ευφορίας, προστάτης των αμπελιών και των κήπων. Σχετιζόταν επίσης με τη συμπαθητική μαγεία και είχε τη δύναμη να αποκρούει το "κακό μάτι". Οι μαγικές αυτές ιδιότητες μπορούν ίσως να ερμηνεύσουν την παρουσία του ως προστάτη στην πύλη του φρουρίου. 2ος αι.π.Χ.

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, 2ος αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Καλύβα - Φρούριο, Μπροστά από την εξωτερική πύλη.