Μυκηναϊκή Συλλογή

Άποψη του αγγείου από ορυκτό κρύσταλλο
Αγγείο σε σχήμα πάπιας

Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα του Ταφικού Κύκλου Β των Μυκηνών, εξαίρετο δείγμα της μινωικής τέχνης. Το αγγείο, που έχει σχήμα κύμβης, βρέθηκε σε θραύσματα και έχει συγκολληθεί. Είναι κατασκευασμένο από ενιαίο κομμάτι ορείας κρυστάλλου, ενός υλικού που εξορύσσεται ακόμη και σήμερα σε περιοχές της Κρήτης, και η επεξεργασία του έχει γίνει με κυλινδρικό τρυπάνι. Το ελλειψοειδές σώμα του καταλήγει σε προχοή στο ένα άκρο, ενώ στο άλλο σε λαβή που έχει μορφή κεφαλής πάπιας, στραμμένης προς τα πίσω. Ο καλλιτέχνης έχει αποδώσει με εκπληκτική ακρίβεια και ζωντάνια όλες τις ανατομικές λεπτομέρειες του πτηνού. Το αγγείο έχει θεωρηθεί καλλωπιστικό σκεύος, άποψη που ενισχύεται και από το γεγονός, ότι ο τάφος όπου βρέθηκε πιθανότατα ανήκει σε γυναικεία ταφή, κρίνοντας από τον πλούτο των κοσμημάτων και την απουσία οπλισμού. Η κατασκευή του αποδίδεται σε έμπειρο Μινωίτη καλλιτέχνη, λόγω της επιμελημένης εργασίας, που συναντάται και σε άλλα σύγχρονα κρητικά έργα φτιαγμένα από το ίδιο υλικό.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 16ος αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Μυκήνες, Ταφικός Κύκλος Β, Τάφος Όμικρον
Διαστάσεις: μήκος: 0,132 μ., ύψος: 0,042 - 0,047 μ., διάμετρος: 0,071 - 0,11 μ.
Υλικό: Ορεία Κρύσταλλος

Μυλωνάς Γ.Ε., Ο ταφικός κύκλος Β των Μυκηνών, Αθήνα, 1972-73, σσ. 203-205, πίν. 167, 183-185

Δημακοπούλου Κ. (επιμ.), Ο θησαυρός των αηδονιών. Σφραγίδες και κοσμήματα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο, Αθήνα, 1996, σ. 86, αρ. 5

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα, 1999, σ. 19