Μόνιμη έκθεση Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

Εσωτερική πλευρά τηε κύλικας του Ευεργίδη με παράσταση πολεμιστή
Ερυθρόμορφη κύλικα

Αξιόλογο δείγμα του ερυθρόμορφου ρυθμού αποτελεί η κύλικα τύπου C, που αποδίδεται στο ζωγράφο του Ευεργίδη. Είναι συγκολλημένη από πολλά κομμάτια και μερικώς συμπληρωμένη. Καλύπτεται από μελανό, πολύ στιλπνό γάνωμα, εκτός από την εσωτερική πλευρά των λαβών και τα αντίστοιχα τμήματα του σώματος των βραχιόνων των λαβών, που έχουν αφεθεί στο χρώμα του πηλού. Η διακόσμηση περιορίζεται στο εσωτερικό του αγγείου, στο λεγόμενο έμβλημα. Εικονίζεται η μορφή γυμνού νέου αθλητή ή οπλίτη κατά τη στιγμή της προετοιμασίας του, με το σώμα σκυμμένο εμπρός και με τα γόνατα λυγισμένα. Ο νέος με τα δύο χέρια κρατεί την κνημίδα, που ετοιμάζεται να φορέσει στο ανασηκωμένο αριστερό πόδι, ενώ στο δεξί ήδη τη φορεί. Στους αστραγάλους φορεί επισφύρια και στο κεφάλι στεφάνι, που αποδίδεται με ιώδες επίθετο χρώμα, ενώ πίσω του είναι ακουμπισμένη η ασπίδα του, που φέρει τρίποδα ως επίσημα. Σε κυκλική διάταξη γύρω από την παράσταση υπάρχει επιγραφή, γραμμένη με επίθετο χρώμα όμοιο με του πηλού. Η όμορφη αυτή κύλικα είναι προϊόν αθηναϊκού εργαστηρίου και χρονολογείται στην πρώτη περίοδο της ερευθρόμορφης τεχνικής, στη λεγόμενη περίοδο των Πρωτοπόρων (520-510 π.Χ.).

Επιγραφή:   Η Ι Π Π Α Ρ Χ Ο Σ [Κ Α] Λ Ο Σ
Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος, 520 - 510 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Λάρισα, Οδός 23ης Οκτωβρίου 36-38, οικόπεδο Ευγενίας Μητσιού
Διαστάσεις: ύψος: σωζ. 0,066 μ., διάμετρος: 0,175 μ.
Αριθμός Ευρετηρίου: 78/44
Χρήση: Πόση

Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου Αργ., "Χρονικά", ΑΔ 34, (1979), 221-222 πίν. 81β

Γαλλής Κ., "Η Λάρισα αποκαλύπτει τον αρχαίο κόσμο της", Πολιτεία 9, (1982), 58 εικ. 10

Touchals G., "Chronique", BCH 108, (1984), 790 εικ. 100

Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου Αργ., "Σωστική ανασκαφή στο οικόπεδο Ευγ. Μητσιού. Τομή στο παρελθόν της Λάρισας" στο Πρακτικά Α΄ Ιστορικού-Αρχαιολογικού Συμποσίου, Λάρισα: Παρελθόν και Μέλλον 26-28/04/1985, Λάρισα, 1985, 85-86 εικ. 24

Εξωτερική πλευρά της κύλικας του Ευεργίδη