Μόνιμη έκθεση Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

Εξωτερική πλευρά πήλινου νεολιθικού σκύφου
Νεολιθικός σκύφος

Αντιπροσωπευτικό δείγμα της κεραμικής παραγωγής στη Θεσσαλία κατά την Αρχαιότερη Νεολιθική Εποχή (6500-5800 π.Χ.) αποτελεί ο σκύφος, που βρέθηκε μαζί με άλλα αγγεία στην ταφή καύσης 10, στη Σουφλί Μαγούλα. Είναι κατασκευασμένος από κιτρινωπό πηλό και καλυμμένος με λεπτό ερυθρό επίχρισμα. Οι επιφάνειές του είναι λειασμένες και στιλβωμένες με εξαιρετική επιμέλεια. Το σώμα είναι βαθύ και τα τοιχώματά του αποκλίνουν ελαφρά προς τα πάνω. Το χείλος διαγράφεται έντονα με κλίση προς τα έξω, ενώ η βάση είναι χαμηλή, δακτυλιόσχημη. Στο ύψος της κοιλιάς και σε ίσα διαστήματα υπάρχουν τρία μικρά πλαστικά μαστίδια.

Χρονολόγηση: Νεολιθική Εποχή, 6500 - 5800 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Λάρισα, Σουφλί Μαγούλα
Διαστάσεις: ύψος: 0,132 μ., διάμετρος: 0,196 μ.
Αριθμός Ευρετηρίου: ΜΛΣΦΜ 4
Χρήση: Πόση

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Γαλλής Κ., "Καύσεις νεκρών από τη Νεολιθική Εποχή στη Θεσσαλία", ΑΔ 30, (1982), 35-36 αρ. 9, σχέδ. 4:9, πίν. 1 γ, 10

Παπαθανασόπουλος Γ., Νεολιθικός πολιτισμός στην Ελλάδα, Αθήνα, 1996, 254 αρ. 99