Μόνιμη έκθεση Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

Εξωτερική πλευρά ξύλινου πλεκτού καλάθιου με καρπούς
Καλάθι με καρπούς

Εντυπωσιακό και σπάνιο δείγμα της αρχαίας καλαθοπλεκτικής αποτελεί το μικρό πλεκτό καλάθι, που διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Διέθετε και πώμα, ήταν δηλαδή ένα είδος πυξίδας ή μικρού αποθηκευτικού σκεύους. Στο εσωτερικό του υπήρχαν πολύ καλά διατηρημένοι καρποί: αμύγδαλα, φουντούκια, σύκα και ένα μικρό ρόδι. Το καλάθι βρέθηκε σε κιβωτιόσχημο τάφο ενός τύμβου, ο οποίος ανήκει στο ανατολικό νεκροταφείο της αρχαίας Λάρισας και βρίσκεται στη σημερινή θέση του στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης. Ήταν τοποθετημένο στο ύψος του δεξιού καρπού του νεκρού και μαζί του, ως κτέρισμα της ίδιας ταφής, βρέθηκε ένας αρυτήρας με λύχνους στο εσωτερικό του. Ένα παρόμοιο καλαθάκι έχει βρεθεί και σε τάφο του αρχαιολογικού χώρου Φερών (σημερινό Βελεστίνο).

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, 200 - 150 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Λάρισα, Στρατιωτικό αεροδρόμιο, ταφικός τύμβος - τάφος 5