Μόνιμη έκθεση Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

Κλασική επιτύμβια στήλη με παράσταση ανδρός
Επιτύμβια στήλη Ιλξίνου

Επιτύμβια στήλη, που σώζεται ακέραια και φέρει ανθεμωτή επίστεψη. Στην κύρια όψη παριστάνεται νέος άνδρας σε κατατομή. Φοράει ιμάτιο, που αφήνει ακάλυπτο το στήθος και το δεξιό ώμο και κρατάει στο αριστερό χέρι βακτηρία, που αποδίδεται γραπτώς. Στη δεξιά πλευρά της στήλης εμφανίζεται η επιγραφή, η οποία δηλώνει το όνομα του νεκρού: το μνήμα του Ιλξίνου. Ο εικονογραφικός τύπος του άνδρα με βακτηρία εμφανίζεται ιδιαίτερα σε ιωνικές στήλες του α΄ μισού του 5ου αι. π.Χ. και προσδιορίζει κυρίως τον περιπλανώμενο, και άλλοτε τον ηλικιωμένο ή τον αθλητή. Στη στήλη αναγνωρίζεται εκλεκτική συνύπαρξη στοιχείων από διαφορετικές χρονικές φάσεις. Οι εξωτερικοί μορφολογικοί χαρακτήρες προϋποθέτουν τα γλυπτά του Παρθενώνα, ωστόσο, ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί και πιο παραδοσιακούς τρόπους έκφρασης, όπως το περίγραμμα του κορμού, ενώ εμφανίζονται και αδυναμίες ως προς την προοπτική απόδοση. Η στήλη θεωρείται έργο θεσσαλικού εργαστηρίου και η χρονολόγησή της τοποθετείται στα τέλη 5ου - αρχές 4ου αι. π.Χ., κυρίως με βάση ορισμένα στοιχεία στον τρόπο απόδοσης των πτυχώσεων.

Επιγραφή:   Ι Λ Q Χ Ι Ν Ο Μ Ν Α Μ Α
Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, τέλη 5ου - αρχές 4ου αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Κραννώνας, Αρχαιολογικός χώρος Κραννώνας, πηγή Διμονέρι
Διαστάσεις: πλάτος: 0,535-0,58 μ., ύψος: 1,80 μ.
Υλικό: Μάρμαρο

Θεοχάρης Δ., "Χρονικά", ΑΔ 16, (1960), 181 πίν. 156γ

Μποσνάκης Δ., Συμβολή στη μελέτη των θεσσαλικών επιταφίων αναγλύφων του 5ου και 4ου αι. π.Χ. (διδακτορική διατριβή), Ιωάννινα, 1990, 44-45, 121-122