Μόνιμη έκθεση Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

Άποψη χάλκινου τεφροδόχου αμφορέα από το Καλλίθηρο
Τεφροδόχος αμφορέας με πώμα

Αξιόλογος χάλκινος τεφροδόχος αμφορέας με πώμα, που βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών ύδρευσης στις δυτικές παρυφές της κοινότητας Καλλιθήρου Καρδίτσας. Προέρχεται από κιβωτιόσχημο τάφο και στο εσωτερικό του είχε τοποθετηθεί η τέφρα του νεκρού. Στο σημείο εύρεσης του αγγείου εκτείνεται το νεκροταφείο της αρχαίας Καλλίθηρας, πόλης της θεσσαλικής τετραρχίας της Θεσσαλιώτιδας. Ο αμφορέας φέρει στο κάτω μέρος κακώσεις και του λείπει η μία κάθετη λαβή. Διαθέτει, εκτός από τις δύο κάθετες λαβές, και μία τρίτη κινητή λαβή με κρίκο για την εξάρτηση του αγγείου. Οι δύο κάθετες λαβές απολήγουν σε κεφαλή σιληνού, ενώ η τρίτη λαβή έχει υπερόσχημα άκρα, που περνούν από κρίκους στερεωμένους στις κορυφές των καθέτων λαβών. Πριν από την τοποθέτησή του στον τάφο φαίνεται ότι ο αμφορέας είχε περιτυλιχθεί με ύφασμα, από το οποίο σώθηκε μικρό τμήμα κολλημένο στην κοιλιά του.

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, 325 - 300 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Καλλίθηρο (Σέκλιζα), Καλλίθηρα
Διαστάσεις: ύψος: 0,41 μ., διάμετρος: 0,246 μ.
Υλικό: Χαλκός

Τζιαφάλιας Α., "Χρονικά", ΑΔ 31, Β1, (1976), 183 πίν. 130 γ-δ

Ιντζεσίλογλου Χ., Καλλίθηρα: αρχαιολογικός και ιστορικός οδηγός μιας αρχαίας πόλης στο Καλλίθηρο (Σέκλιζα) Καρδίτσας, Καλλίθηρο (Σέκλιζα), 1987, 29-30 εικ. 33-34