Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος

Μαρμάρινο κεφάλι Σαράπιδος από το Σαράπειο της Θεσσαλονίκης
Κεφάλι Σάραπι

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το μαρμάρινο κολοσσικό κεφάλι του θεού Σάραπι, το οποίο βρέθηκε στο Σαραπείο της Θεσσαλονίκης και τοποθετείται χρονολογικά στη ρωμαϊκή εποχή (2ος αι. μ.Χ.). Η εισαγωγή της λατρείας του Σάραπι στη Θεσσαλονίκη έγινε κατά τον 3ο αι. π.Χ., όταν ιδρύθηκε το ιερό του και γρήγορα απέκτησε σημαντική αίγλη. Ο εικονογραφικός τύπος του θεού με τα μακριά μαλλιά, την πλούσια γενειάδα, τα βαθιά στο πρόσωπο μάτια και την εξειδανικευμένη έκφραση δημιουργήθηκε από το γνωστό γλύπτη των ύστερων κλασικών χρόνων Βρύαξι, τον 4ο αι. π.Χ. Ο τύπος αυτός συνδύαζε τα αιγυπτιακά χαρακτηριστικά με τα γνωρίσματα του Δία και του Πλούτωνα και επηρέασε όλες τις μεταγενέστερες απεικονίσεις του θεού. Από το χώρο του Σαραπείου προέρχεται ακόμη ένα γυναικείο μαρμάρινο κολοσσικό κεφάλι, που πιθανόν εικονίζει την Ίσιδα.

Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή περίοδος, 2ος αι. μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Θεσσαλονίκη, Σαράπειο
Υλικό: Μάρμαρο

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Θεσσαλονίκη, Aπό τα προϊστορικά μέχρι τα χριστιανικά χρόνια (οδηγός της έκθεσης), Αθήνα, 1986, 28-29

Βοκοτοπούλου Ι., Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αθήνα, 1996, 70