Αρχαιολογική & βυζαντινή έκθεση

Άποψη του μελανόμορφου κάνθαρου
Μελανόμορφος κάνθαρος

Μικρός κάνθαρος διακοσμημένος σύμφωνα με τη μελανόμορφη τεχνική. Είναι κατασκευασμένος από ανοιχτό πορτοκαλόχρωμο πηλό με προσμίξεις και θεωρείται έργο τοπικού εργαστηρίου της αρχαίας Αιανής, όπου και βρέθηκε. Είναι συγκολλημένος από πολλά κομμάτια και συμπληρωμένος σε ορισμένα σημεία, ενώ λείπει η βάση του και τμήματα του σώματός του. Οι λαβές του είναι υπερυψωμένες, κατακόρυφες με τετράπλευρη διατομή και το σώμα του είναι σχεδόν ημισφαιρικό και διακοσμημένο με ραβδώσεις. Ο κάνθαρος ήταν το χαρακτηριστικό αγγείο του θεού Διονύσου, αλλά και χθόνιων θεοτήτων και ηρώων και απεικονίζεται σε πολλές παραστάσεις. Έκανε την εμφάνισή του από τις αρχές του μελανόμορφου ρυθμού και συνέχισε να κατασκευάζεται μέχρι και τα τέλη του 5ου αι. π.Χ.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος
Τόπος Εύρεσης: Αιανή