Πινακοθήκη

Άποψη του σκίτσου με θέμα το αρχοντικό Βούρκα
Σκίτσο Αρχοντικού Βούρκα

Εντύπωση προκαλεί το σκίτσο που δίνει μια εικόνα του αρχοντικού του Γ. Βούρκα, καθώς πλέον το κτίσμα δε σώζεται στην πόλη της Κοζάνης. Είναι έργο της ζωγράφου Χρυσούλας Ζώγια σε χαρτί. Σύμφωνα με την εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην κεντρική είσοδο, το αρχοντικό κτίστηκε το 1748. Τον περίβολο του κτίσματος αποτελούσε μια πέτρινη κατασκευή με πυρόλιθους και οριζόντιους ξυλόδεσμους που έφτανε στο ύψος των 2 μ. Τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του αρχοντικού είναι αντιπροσωπευτικά της κοζανίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής, η οποία κυριάρχησε την εποχή του 17ου - 19ου αιώνα. Το κτήριο ήταν λιθόκτιστο με ισόδομη λιθοδομή από λαξευτούς λίθους. Οι αρμοί ήταν προσεκτικά αρμολογημένοι με κονίαμα, που προεξείχε λίγα εκατοστά. Η στέγη του αρχοντικού ήταν σύνθετη, προεξέχοντας με την αστρέχα κατά ένα περίπου μέτρο από το αρχοντικό.

Χρονολόγηση: Σύγχρονη Εποχή
Τόπος Εύρεσης: Κοζάνη