Έβανς Αρθουρ
Ειλειθυία
Επιτύμβιες στήλες
Ερμαϊκές στήλες
  Ερμής
Ο Ερμής του Πραξιτέλους, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας
Ένας από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου, ο αγγελιοφόρος του Δία, προστάτης του εμπορίου, των ρητόρων, των φιλοσόφων, των βοσκών και των οδοιπόρων. Ήταν γιος του Δία και της νύμφης Μαίας, κόρης του Άτλαντα, και σύμφωνα με το μύθο γεννήθηκε στο σπήλαιο της Ζήρειας, στην ορεινή Κορινθία. Τα κατορθώματά του ξεκίνησαν όταν ακόμη ήταν βρέφος. Βγαίνοντας για πρώτη φορά από τη σπηλιά όπου είχε γεννηθεί, βρήκε μία χελώνα και κατασκεύασε με το καύκαλό της την πρώτη λύρα. Αργότερα, κατάφερε να κλέψει τα κοπάδια των αγελάδων του αδελφού του, Απόλλωνα, και γι' αυτό οι αρχαίοι τον θεωρούσαν προστάτη της κλοπής. Απέκτησε πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων το Μυρτίλο, ηνίοχο του βασιλιά της Ήλιδας Οινομάου, τον Πάνα, τον Αυτόλυκο, παππού του Οδυσσέα, τον Άβδηρο, που κατασπάραξαν τα ανθρωποφάγα άλογα του Διομήδη, τον Ερμαφρόδιτο, κ.ά. Ήταν εύστροφος, πειστικός και γρήγορος, γι' αυτό και έγινε αγγελιοφόρος των θεών. Αποστολή του ήταν, ακόμη, να στέλνει τα όνειρα στους ανθρώπους (ονειροπομπός και ηγήτωρ ονείρων) και να οδηγεί τις ψυχές στον Άδη (ψυχοπομπός). Ήταν προστάτης των οδών και για το λόγο αυτό στις διασταυρώσεις υπήρχαν στημένες μαρμάρινες στήλες που έφεραν την προτομή του και ονομάζονταν «ερμές». Σύμβολά του ήταν ο πέτασος, το φτερωτό καπέλο, και το κηρύκειο, η φτερωτή ράβδος, ενώ στην τέχνη συχνά παριστανόταν με φτερά στα πόδια. Από τα αρχαία έργα, που απεικονίζουν τον Ερμή, το πιο περίφημο είναι το άγαλμα του Πραξιτέλη, που βρίσκεται στην Ολυμπία.
Εστία
Ευπαλίνος