Γαία
Η αρχαιότερη από όλες τις ελληνικές θεότητες, η Μητέρα-Γη των πάντων και η θεά από την οποία προέρχεται όλη η ζωή. Στην ορφική Θεογονία αναφέρεται ότι γεννήθηκε μαζί με τον Ουρανό και τον Ωκεανό. Ο Όμηρος την παρουσιάζει ως επιτηρητή των όρκων (Τ 258 κ.εξ.), ενώ σύμφωνα με τον Ησίοδο αποτελεί την αρχική τριάδα των πάντων, μαζί με το Χάος και τον Έρωτα. Από αυτή γεννήθηκαν μετέπειτα ο Ουρανός, τα Όρη, το πέλαγος και ο Πόντος. Μαζί με τον Ουρανό απέκτησε τους Τιτάνες και τις Τιτανίδες, τους Κύκλωπες και τους Εκατόγχειρες, και αργότερα τις Ερινύες, τους Γίγαντες και τις Νύμφες Μελίες. Μαζί με το γιο της Πόντο απέκτησε το Νηρέα, το Θαύμαντα, το Φόρκυ, την Ευρυβίη και την Κητώ, ενώ με τον Τάρταρο γέννησε τον Τυφωέα. Η Γαία έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα του Κρόνου κατά του Ουρανού, ενώ αργότερα βοήθησε και το Δία εναντίον του Κρόνου. Της απέδιδαν μαντικές ικανότητες και σε αυτή ήταν αρχικά αφιερωμένα όλα τα μαντεία. Σε μεταγενέστερες περιόδους, η λατρεία της ενσωματώθηκε με τις λατρείες παρόμοιων θεοτήτων. Σύμβολά της θεωρούνταν το φίδι, το κέρας της αφθονίας, τα λουλούδια και οι καρποί.
Γαλέριος
Γαληνός