Γαία
Γαλέριος
Γαληνός
  Γανυμήδης
Ο πιο όμορφος θνητός νέος ανάμεσα στους ανθρώπους. Γιος του Τρώα και της Καλλιρρόης, μιας από τις κόρες του Σκαμάνδρου και αδελφός του Ασσάρακου, προγόνου τους Αγχίση και του Αινεία, καθώς και του Ίλου, πατέρα του Λαοδέμοντα και παππού του Πριάμου. Σύμφωνα με άλλη παράδοση ήταν γιος του Λαοδέμοντα και μιας άλλης κόρης του Σκαμάνδρου, της Στρυμώς. Με εντολή του Διός μεταφέρθηκε στον Όλυμπο για να θέλγει τους θεούς με την ομορφιά του και να τους εξυπηρετεί ως οινοχόος. Ήταν ο ευνοούμενος του Διός . Σύμφωνα με τον μύθο ο ίδιος ο Ζευς με την μορφή αετού άρπαξε τον όμορφο νέο και τον μετέφερε στον Όλυμπο. Η μορφή του Γανυμήδη ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες. Συνήθως παριστάνεται ως νεαρός βοσκός ή κυνηγός φορώντας τον χαρακτηριστικό φρυγικό σκούφο, που είναι μυτερός στην κορυφή. Περίφημο είναι το πήλινο σύμπλεγμα στο Μουσείο της Ολυμπίας, που προέρχεται μάλλον από ακρωτήριο ναού, στο οποίο παριστάνεται ο Ζευς να προχωρεί χαρούμενος και αποφασιστικός, με έντονο διασκελισμό, κρατώντας στην αγκαλιά του τον μικρό Γανυμήδη. Αυτός με αδιάφορο βλέμμα, κρατά στα χέρια έναν πετεινό, γνωστό ερωτικό σύμβολο για τους αρχαίους (480-470 π.Χ.), που φανερώνει τον έρωτα του θεού για τον νεαρό Γανυμήδη. Αναφέρεται επίσης και ο περίφημος Γανυμήδης του Λεωχάρους (περίπου το 350 π.Χ.), ένα χάλκινο σύμπλεγμα, στο οποίο εικονίζεται ο Ζευς με τη μορφή αετού, που αρπάζει το νέο. Μαρμάρινο αντίγραφο του έργου αυτού σώζεται στο Βατικανό.
Γέλων
Γεννάδιος Σχολάριος